“Vanaf volgende week zal bij iedere wedstrijd gespeeld worden met verzwaarde voetballen (+200 gram), wordt het doel met 35 centimeter verlaagd en 50 centimeter versmald en wordt bovendien de buitenspelregel volledig geschrapt.” Klinkt onwaarschijnlijk, maar hoe zou jij met een dergelijke verandering omgaan als coach binnen jouw specifieke sport? Dit soort veranderingen hebben ongetwijfeld een sterke invloed op de gekozen strategie, speelstijl, communicatie en daarbij horende training. Hoe snel kun jij als coach schakelen, je aanpassen aan de nieuwe regels en creatief zijn in het bedenken van een oplossing met je team?
Voor traditionele sporten klinkt bovenstaande situatie als zeer onwaarschijnlijk, terwijl het voor esports een veelvoorkomende – maar interessante – uitdaging is. Regelmatig komen voor veel games updates uit, ook wel patches genoemd. Deze updates zijn bedoeld om het spel beter te balanceren of interessanter te maken voor de gewone gamer en kijker. Je kunt dus stellen dat continu veranderende regels horen bij esports, en bovendien om een ander type coach vragen dan traditionele sporten.
Niemand is eigenaar van een traditionele sport, maar esports hebben wél een eigenaar
Dat er zo vaak aspecten van het spel veranderen, heeft te maken met de aard van esports. Het grote verschil zit hem in de ontwikkelaar van een esport. Zo is Riot de ontwikkelaar en eigenaar van het populaire spel League of Legends, maar als je dit spel vergelijkt met voetbal dan heeft niemand daar de eigendomsrechten van. Om hun gamers te blijven interesseren voor het spel, brengen ontwikkelaars zoals Riot steeds updates uit. Zo blijven ze het spel vernieuwen en hopen ze – vanwege hun commerciële aard – geld te blijven verdienen aan de spelers van het spel.
Een update kan inhouden dat er nieuwe karakters in het spel beschikbaar komen om te spelen met nieuwe vaardigheden. Maar ook de omgeving waarin het spel wordt gespeeld kan worden aangepast of bepaalde uitrustingen – ook wel items en perks genoemd – worden sterker of juist zwakker (ook wel buffs en nerfs genoemd). In een update veranderen er soms wel meer dan 30 van dit soort dingen! Zo’n plotselinge update kan van grote invloed zijn op het spel en dat vraagt dan ook een groot aanpassingsvermogen van de spelers. En van de coach natuurlijk, want hoe ga je om met plotselinge veranderingen waar je zelf niet direct invloed op hebt?
Een goede esportscoach weet de dynamiek van updates en veranderingen in zijn voordeel te gebruiken
Laten we vooropstellen dat dit soort snelle veranderingen zowel voor- als nadelen heeft. Een groot nadeel kan zijn dat er geen ‘rust’ in het spel en de ontwikkeling van de spelers is. Het gaat maar door met aanpassen, wat voor grote mentale druk kan zorgen. Soms komen de updates net voor de start van een competitie, wat betekent dat hetgeen je daarvoor geoefend hebt en sterk is, een week later aanzienlijk minder sterk kan zijn of zelfs niet meer speelbaar. Dit vraagt een ander type coach, die de spelers hier op de juiste manier in kan begeleiden. Een coach die gemakkelijk kan omgaan met de voortdurende veranderingen van het spel en nieuwe dingen kan creëren en structuur in ‘chaos’ kan aanbrengen.
Als esportscoach moet je het verfrissend vinden dat je sport regelmatig verandert en iedereen vanuit creativiteit opnieuw kan beginnen met ontwikkelen. In een sport waarbij innovatie, aanpassingsvermogen en creativiteit de norm zijn om de concurrentie voor te blijven. Een goede esportscoach weet de dynamiek van updates en veranderingen in zijn voordeel te gebruiken. De coach en het team die het snelst kunnen schakelen en creatief zijn met de nieuwe updates, zullen vaker de bovenhand krijgen bij een tegenstander van gelijke kracht. Door de nieuwe updates te durven ontdekken (in plaats van te negeren en je aan je oorspronkelijke plan vast te houden) kun je zelfs een sterker team te slim af zijn. Innovatief zijn is hier dus echt de sleutel tot succes.
Hoewel de continue veranderingen aan een spel vanuit commerciële overwegingen worden doorgevoerd, kunnen coaches er ook persoonlijke winst uit halen. De veranderingen in esports vragen om nieuwe kwaliteiten: creatief én innovatief zijn. Jarenlange ervaring in een standaard speelstijl wint het niet langer van een (jonge) coach die constant blijft innoveren en creatief kijkt naar de mogelijkheden die een nieuwe update brengt. Wie succes wil boeken, kijkt naar wat mogelijk is om met de gegeven informatie de tegenstander voor te blijven en jezelf en het team te blijven herontdekken. Door deze ‘geforceerde’ veranderingen komen teams regelmatig op nieuwe ontdekkingen, die dan kort na een wedstrijd worden overgenomen als de standaard. Waarna niet veel later het spel opnieuw zal veranderen. Dit maakt het voor de esportfan ook extra interessant om professionele teams te volgen. Want: hoe gaan ze om met al die veranderingen?
Donny Stumpel is esportscoach en verbonden aan Next Level Esports, dat zich inzet om esports te professionaliseren.
E-mail: donny@nextlevelesports.com
Meer informatie: www.nextlevelesports.com