Events

Hieronder staan de voor jou als coach relevante bijeenkomsten waarvoor je bij een aantal als lid van NLcoach korting krijgt op de deelnameprijs. Ook worden voor de door NLcoach georganiseerde events accreditatiepunten aangevraagd bij de diverse sportbonden. Heb je zelf suggesties voor nieuwe thema's, stuur dan een e-mail naar info@nlcoach.nl.

10 april: Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres

Rotterdam Marathon Study Group en Golazo Media organiseerden in 2023 voor het eerst samen een medisch wetenschappelijk congres, voorafgaand aan de Rotterdam Marathon. De bedoeling was en is zo (medisch en para-medisch) betrokkenen, beleidsmedewerkers en organisatoren van duursportevenementen samen te brengen en te informeren over voor hen relevante medische en organisatorische zaken bij deze evenementen. Wat zijn nieuwe ontwikkelingen? Wat kunnen we leren van elkaar? Belangrijk onderdeel in het programma zijn lessons learned vanuit zowel de evenementenorganisatie, het medische team als de deelnemer.

Donderdag 10 april 2025 staat in het teken van 'Een veilig en gezond sportevenement'' en komen zaken zoals weersvoorspellingen, hitte-index, praktijkervaringen en nazorg uitgebreid aan bod. In één dag praten de vooraanstaande experts je in plenaire lezingen en verdiepende parallelsessies vanuit hun vakgebied bij. Bovendien maak je zelf de keuze uit de parallelsessies en kun je zo deels je eigen programma samenstellen. De lezingen en sessies met actuele thema's verkennen een breed palet, van topsport en breedtesport en vanuit de diverse invalshoeken van de sportzorgbetrokkenen en hun rol voor, tijdens en na duursportevenementen. Bekijk hier snel het volledige programma.

Praktisch
Donderdag 10 april 2025
9.00-17.00 uur
Rotterdam

16 april: Workshop Omgaan met negatieve gedachten

Iedere sporter krijgt er vroeg of laat mee te maken: negatieve gedachten die het zelfvertrouwen ondermijnen, prestaties in de weg staan en de motivatie doen afnemen. “Ik kan dit niet”, “Mijn tegenstander is veel sterker” of “Wat als ik faal?” – deze interne stem kan een krachtig obstakel vormen op weg naar succes.

Als coach speel je een cruciale rol in het begeleiden van sporters bij het omgaan met deze negatieve gedachten. Maar hoe herken je negatieve denkpatronen? Welke technieken kun je inzetten om sporters te helpen deze gedachten te doorbreken.

In deze interactieve workshop krijg je een praktische methodes aangereikt waarmee je sporters effectief kunt begeleiden in het omgaan met negatieve gedachten. Aan de hand van concrete sportvoorbeelden en wetenschappelijk onderbouwde technieken leer je:

  • Negatieve gedachten herkennen en benoemen – Je krijgt inzicht in hoe negatieve denkpatronen ontstaan en hoe ze prestaties beïnvloeden;
  • Praktische interventies toepassen – Met praktische tools zoals cognitieve herstructurering, zelfspraak, visualisatie en focus technieken die jou en je sporters helpen mentaal sterker te worden;
  • Mentale vaardigheden trainen binnen de sportpraktijk – Je leert hoe je deze technieken op een laagdrempelige manier integreert in de dagelijkse coaching.

Deze workshop is gericht op trainers en coaches die hun sporters niet alleen fysiek, maar ook mentaal willen versterken. Je gaat actief aan de slag met oefeningen en casussen, zodat je met concrete handvatten naar huis gaat die je direct kunt toepassen.

Praktisch
Woensdag 16 april
19.00-21.30 uur
Locatie: Fit Academie Bokkeduinen, Amersfoort

26 mei: Workshop Presteren onder druk

Hoe blijf je als coach presteren onder druk, en hoe help je je sporters hetzelfde te doen? De sleutel tot succes in sport ligt niet alleen in fysieke vaardigheden, maar ook in mentale kracht. Kampioenen onderscheiden zich door hun vermogen om onder druk te blijven presteren. Als coach speel jij een cruciale rol in het ontwikkelen van de mentale weerbaarheid bij jouw sporters.

In de workshop 'Leren Presteren onder Druk' duikt sportpsycholoog Jeroen Davids dieper in de wetenschap en de praktijk achter presteren onder druk. Je leert hoe je mentale vaardigheden kunt trainen en druk kunt omzetten in focus. Ook komen diverse ondersteunende technieken zoals visualisatie, ademhaling en mindfulness aan bod. Je leert hoe je deze technieken kunt integreren in je coaching en training. Bovendien verkennen we hoe je deze technieken kunt combineren tot een korte ontspanningsroutine. Dit zorgt niet alleen voor mentale balans bij je sporters, maar biedt ook jou als coach een waardevol hulpmiddel om te gebruiken in stressvolle situaties

Praktisch:
26 mei
19.00-21.30 uur
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

28 oktober: ACT voor coaches: mentale veerkracht in de sport

Na het succes van de vorige editie bieden we de workshop ACT voor coaches opnieuw aan! Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een bewezen methode om sporters mentaal sterker te maken. Als coach krijg je praktische tools om sporters te helpen omgaan met negatieve gedachten, zich te focussen op wat echt belangrijk is en veerkrachtig te blijven in uitdagende situaties.

In de workshop ACT voor coaches leer je hoe je Acceptance and Commitment Therapy (ACT) inzet om sporters te helpen omgaan met stress, onzekerheid en prestatiedruk. ACT is een wetenschappelijk onderbouwde methode die helpt om:

  • Negatieve gedachten minder bepalend te laten zijn;
  • Om te gaan met spanning en faalangst zonder erin vast te blijven zitten;
  • Focus te houden op wat echt belangrijk is voor de sporter;
  • Doelen en waarden als kompas te gebruiken.

Herken je dit bij jouw sporters?

  • Een talentvolle sporter die op trainingen uitblinkt, maar in wedstrijden blokkeert door prestatiedruk;
  • Een sporter die zichzelf streng toespreekt na elke fout en daardoor zijn zelfvertrouwen verliest;
  • Een team dat zich te veel richt op winnen en daardoor minder plezier en motivatie ervaart.


Met ACT help je sporters om niet langer tegen hun gedachten te vechten, maar zich te richten op wat ze wél willen bereiken. Tijdens deze interactieve workshop ga je aan de slag met concrete technieken die je direct kunt toepassen in je coaching. Samen met andere coaches oefen je met het ACT-model en leer je hoe je sporters helpt om mentaal flexibel en veerkrachtig te blijven.

Praktisch
28 oktober
19.00 tot 21.30 uur
Locatie: Topsportcentrum Almere