Op 18 maart 2022 vindt de eerste masterclass plaats van de Masters of Movement Community of Learners, een nieuwe ASM-opleiding die bestaat uit in totaal vier masterclasses per jaar en welke bedoeld is voor ASM-instructeurs. De masterclasses worden gegeven door (inter)nationale topcoaches, topwetenschappers en topmedici, allemaal vanuit hun eigen expertise. Geert Savelsbergh, founder van het Athletic Skills Model, hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam en bijzonder lector op de Hogeschool van Amsterdam, is de initiatiefnemer van de Masters of Movement Community of Learners. "We willen de kennis en ervaringen van experts continu beschikbaar maken voor de professional van nu. Zo creëren we een ultieme vorm van een leven lang leren."
De masterclasses vinden op verschillende locaties plaats en bestaan, afhankelijk van de sprekers, uit een theoretische bijeenkomst en een praktijkgedeelte. Dit laatste kan een interactieve sessie tussen spreker en deelnemers zijn, maar ook echt de praktijk in de gymzaal. “Vanuit de expertises van de sprekers gaan we het ASM benaderen”, vertelt Savelsbergh. “Al hun expertisegebieden hebben namelijk raakvlakken met de uitgangspunten van het ASM over breed motorisch opleiden, adaptatie- en aanpassingsvermogen, transfers of learning, creativiteit en blessurepreventie. De eerste spreker van 2022 is bijvoorbeeld Jean Côté. Hij komt uit de sportpsychologie- en pedagogiek en neemt voormalig topcoach Guus Hiddink mee voor het praktijkgedeelte. Het thema van hun masterclass is ‘how to be an adaptive coach’. Vanuit hun invalshoeken gaan we dan naar het ASM kijken, proberen we de verbinding te zoeken en weer nieuwe dingen en toepassingen te leren. De deelnemers kunnen daar goed over meedenken, want ze hebben allemaal al een ASM-opleiding afgerond. Zo creëren we een lerende omgeving, maken we van de deelnemers echt ‘Masters of Movement’ die met de opgedane kennis gaan nadenken over bewegen en hopelijk hun nieuwe ideeën gaan uitdragen.”
Door de mix van theorie en praktijk bestaan de masterclasses niet alleen uit het zenden van informatie. Vanuit dezelfde gedachtegang is voor de komende masterclass bewust gekozen voor een zaaltje in een hoefijzervorm, zodat iedereen elkaar kan zien en horen. Ook de mogelijkheid om met de sprekers in contact te komen en vragen te kunnen stellen, is erg belangrijk. “Dat hebben we met alle sprekers zo afgesproken. Een totale sessie duurt van vijf uur ’s middags tot half tien ’s avonds. Tijdens het avondeten mengt de spreker al met de deelnemers en het laatste uur van de bijeenkomst zal een informele netwerkmogelijkheid zijn. Het is dus niet zo dat de sprekers na hun praatje verdwijnen. Zij helpen óók mee aan het bouwen van die community of learners.”
De verbinder tussen de gastsprekers en de deelnemers is drievoudig olympiër, TV-analist en presentator Gregory Sedoc. Hij zal bij iedere masterclass aanwezig zijn, waarvoor inmiddels alle sprekers bekend zijn. Na Jean Côté en Guus Hiddink volgen in 2022 nog Janine Stubbe, Wolfgang Schöllhorn en Margriet Sitskoorn. De verschillende expertises die in de masterclasses de revue gaan passeren en waarmee het ASM de kennis van de deelnemers hoopt te verbreden, worden eens te meer duidelijk: Stubbe richt zich als bewegingswetenschapper op het thema blessurepreventie en deed onderzoek naar het mentale aspect van geblesseerde dansers, Schöllhorn komt uit de natuurkunde en sportbiomechanica en focust zich op differentieel leren en de transfers of learning, terwijl Sitskoorn als neuropsycholoog de nadruk legt op de relatie tussen de hersenen en het gedrag. “Zij zijn allemaal via verschillende manieren al bekend met het ASM”, aldus Savelsbergh. “Côté schreef zelfs het voorwoord voor ons Engelstalige boek, dus de link tussen hem en het ASM is wel duidelijk. Wel hebben we met iedereen nog een voorgesprek, om de masterclasses zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de kennis en kunde van de deelnemers.”
Met veel sportbonden heeft het ASM de afspraak gemaakt dat deelname aan de masterclasses geldt als een bijscholing, waardoor de deelnemers er licentiepunten voor krijgen
Na de masterclasses krijgen de deelnemers een bewijs van deelname. Met veel sportbonden heeft het ASM de afspraak gemaakt dat deelname aan de masterclasses geldt als een bijscholing, waardoor de deelnemers er licentiepunten voor krijgen. “Een examen of officiële diplomering is niet aan de orde, het is echt voor verrijking van jezelf. Die laagdrempeligheid wilden we behouden.”
De inschrijving voor de eerste masterclass van de Masters of Movement Community of Learners, van Côté en Hiddink op 18 maart 2022, is nog geopend. Inschrijven kan via deze link.
Fotocredit Gregory Sedoc: SportsSpeakers