Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres

Inschrijving nu open

Voor de derde keer vindt in Rotterdam het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres plaats; een samenwerking tussen Rotterdam Marathon Study Group en Golazo Media. Op donderdag 10 april treffen zorgprofessionals en organisatoren van duursportevenementen elkaar om nieuwe inzichten te krijgen rond het thema Een gezond en veilig sportevenement.

Derde editie - thema 'Een veilig en gezond sportevenement'

Rotterdam Marathon Study Group en Golazo Media organiseerden in 2023 voor het eerst samen een medisch wetenschappelijk congres, voorafgaand aan de Rotterdam Marathon. De bedoeling was en is zo (medisch en para-medisch) betrokkenen, beleidsmedewerkers en organisatoren van duursportevenementen samen te brengen en te informeren over voor hen relevante medische en organisatorische zaken bij deze evenementen. Wat zijn nieuwe ontwikkelingen? Wat kunnen we leren van elkaar? Belangrijk onderdeel in het programma zijn lessons learned vanuit zowel de evenementenorganisatie, het medische team als de deelnemer.

Donderdag 10 april 2025 staat in het teken van 'Een veilig en gezond sportevenement'' en komen zaken zoals weersvoorspellingen, hitte-index, praktijkervaringen en nazorg uitgebreid aan bod. In één dag praten de vooraanstaande experts je in plenaire lezingen en verdiepende parallelsessies vanuit hun vakgebied bij. Bovendien maak je zelf de keuze uit de parallelsessies en kun je zo deels je eigen programma samenstellen. De lezingen en sessies met actuele thema's verkennen een breed palet, van topsport en breedtesport en vanuit de diverse invalshoeken van de sportzorgbetrokkenen en hun rol voor, tijdens en na duursportevenementen. Bekijk hier snel het volledige programma.

Interessante parallelsessies

Net als in de voorgaande jaren bestaat het congres uit inspirerende plenaire lezingen en drie rondes van parallelsessies gericht op de praktijk. Deelnemers kiezen zelf aan welke sessie ze deelnemen waarbij er een keuze is uit veel boeiende thema's, zowel medisch als meer organisatorisch.

Dit jaar verzorgen praktijkdeskundigen sessies over:
. zwangerschap en hardlopen
. nut & noodzaak van periodieke sportkeuring
. innovaties
. heathstroke
. voeding & vocht
. stressfracturen
. hardlopen met artrose
. mentale gevolgen na medisch incident bij het hardlopen

Bekijk hier alle sessies en de inhoud per sessie.

Abstracts

Elkaar op de hoogte houden van actuele ontwikkelingen rondom wetenschap en innovatie is belangrijk. Om die reden biedt het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres deelnemers graag de gelegenheid om een abstract in te dienen, over een onderwerp in relatie tot duursport, gezondheid en evenementenzorg in duursporten. Een afvaardiging vanuit het scientific committee beoordeelt de ingezonden abstracts.

Deadline voor het indienen van een abstract is maandag 3 maart 2025. De beste drie abstracts binnen de categorieën 'klinisch' en 'niet klinisch' worden uitgenodigd hun onderzoek in een presentatie van 8 minuten toe te lichten tijdens het plenaire programma. Word je niet uitgenodigd voor het houden van een presentatie dan krijg je de mogelijkheid een poster te presenteren. Een rondgang langs de posters staat gepland tijdens de lunchpauze van het congres.

Bekijk hier de richtlijnen voor het indienen van de abstract.

Het Scientific Committee bestaat uit de volgende leden:

  • Robert-Jan de Vos, Erasmus MC (voorzitter)
  • Jelmer Alsma, Erasmus MC
  • Monique Drees-Greeve, Adrz
  • Amber Hoek, Erasmus MC
  • Arco van der Vlist, Erasmus MC
  • Ingeborg Wijting, Maasstad Ziekenhuis

Doelgroep

Het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres is de ontmoetingsplaats voor ieder die betrokken is bij de organisatie en medische zorg voorafgaand, tijdens en na hardloopevenementen en andere (duur)sportevenementen. Denk aan:

  • sportartsen en huisartsen;
  • (sport)fysiotherapeuten;
  • verpleegkundigen in de acute zorg SEH-IC-Ambulance;
  • artsen in de acute zorg SEH-Internist Acute Geneeskunde;
  • sportzorgmasseurs;
  • podotherapeuten;
  • andere sportzorgprofessionals/beleidsmedewerkers GHOR die betrokken zijn bij sportevenementen en andere duursporten;
  • (hardloop)coaches;
  • evenementenbureaus;
  • leveranciers en organisatoren.

Voor de diverse beroepsgroepen zijn accreditatiepunten aangevraagd.