Sport en bewegen is heel goed mogelijk met een chronische aandoening. Omdat elke aandoening weer anders is, vraagt dit goede begeleiding. Een goede trainer, instructeur of begeleider kan met de juiste aanpak een grote invloed hebben op de sport- en beweegervaring van een sporter met een chronische aandoening. Maar hoe ziet zo’n maataanpak eruit? In de gratis e-learning ‘Begeleiden van sporters met een chronische aandoening’ van NOC*NSF Academie voor Sportkader leren trainers en begeleiders hoe ze rekening kunnen houden met deze doelgroep in hun lessen.
De term chronische aandoening wordt gebruikt voor ziekten waarbij de lichamelijke klachten langer dan drie maanden aanhouden en niet te genezen zijn. Het is daardoor een verzamelnaam voor uiteenlopende ziektebeelden. Op de lijst met chronische ziektes staan bijvoorbeeld reuma, astma, COPD, diabetes, hart- en vaatziekten, MS en de ziekte van lyme. Pijn en vermoeidheidsklachten kunnen, bovenop het ziektebeeld, ook voor andere lichamelijke klachten zorgen.
Sport en beweging is voor deze doelgroep extra belangrijk, maar dat moet wel onder de juiste begeleiding gebeuren. Dat zal in het begin vaak een arts of fysiotherapeut zijn, maar mensen met een chronische aandoening kunnen ook bij reguliere sport- en beweeglessen terechtkomen. Om de trainers en begeleiders van die groepen beter voor te bereiden heeft de NOC*NSF Academie voor Sportkader nu een laagdrempelige e-learning gelanceerd.
Deze e-learning is geïnitieerd vanuit de samenwerking tussen NOC*NSF en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Zij hebben gezamenlijk uitgezocht hoe meer mensen met een chronische aandoening op een veilige en prettige manier sportief in beweging gebracht kunnen worden. Diverse gezondheids- en sportorganisaties en experts hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze e-learning.
In de e-learning krijg je als trainer informatie, praktische tips en maak je opdrachten om te oefenen met goede begeleiding. Zo kun je beter inspelen op de mogelijkheden en behoeften van deze sporters, waardoor zij zich veilig en op hun gemak voelen en met plezier blijven sporten. Tijdens de digitale compacte cursus leer je om te beginnen wat een chronische aandoening is en krijg je informatie over veelvoorkomende aandoeningen en hun invloed op sport. Vervolgens leer je hoe je een goede intake doet met een sporter en hoe je de begeleiding daarop afstemt. Ook het aanpassen van de training komt uiteraard aan bod met praktische tips voor veilige en effectieve trainingen.
Deze e-learning is gratis en duurt slechts 75 minuten om volledig af te ronden. Je kunt ook altijd tussendoor stoppen om op een later moment door te gaan. Heb je de e-learning volledig doorlopen? Dan ontvang je een certificaat van deelname. Mogelijk levert dit ook een licentiepunt op. Check bij je sportbond of dit voor jou geldt.
Ga voor meer informatie naar: sportopleidingen.nl