Als coach van jouw sporter ben je waarschijnlijk één van de personen in zijn of haar leven die hem of haar het meeste ziet. Je spendeert uren samen op het voetbalveld, in de sporthal of bijvoorbeeld op de atletiekbaan. In die uren heb je het wellicht niet alleen over de sport, tactiek of techniek, maar ook over persoonlijke zaken. Je sporter waardeert je mening over bepaalde zaken en het zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn om de overweging te stoppen met topsport met je te delen. Maar als dit met je gedeeld is, hoe help je je sporter dan verder?
Als coach kan je met je sporter praten en hem of haar zelf advies geven. Daarnaast kan het zeker ook handig zijn om je sporter te wijzen op andere professionals die hem of haar kunnen begeleiden. Wellicht niet op het moment zelf, maar ze zijn er ook naderhand om je sporter te bij te staan. Eén van de belangrijkste onderwerpen voor jouw sporter is om erachter te komen wat hij of zij na de topsport wil gaan doen. Daarbij kan het helpen veel met mensen te praten en dingen uit te proberen. Het loskomen van de sport is niet gemakkelijk, want de sport is naast wat je sporter deed ook wie hij of zij was. Hier refereert ook Minke Booij aan in haar podcast aflevering van The Normal World.
Onderstaande instanties, initiatieven en suggesties zijn een kleine selectie uit de opties die er mogelijk zijn om een soepele overgang van sportcarrière naar maatschappelijke carrière te bewerkstelligen. Wellicht dat jouw pupil, naast een aantal goede gesprekken met jou, daar ook baat bij heeft. En vergeet niet, weten wat je sporter niet wil is ook waardevolle informatie.
TeamNL@work is een initiatief van TeamNL waarbij sporters die (tot twee jaar geleden) een A, HP of selectiestatus hebben (gehad) kunnen worden opgenomen in een van de programma’s. Hierbij kunnen ze ontdekken wat ze na hun sportcarrière graag zouden willen doen. Het programma helpt ze op weg met het stellen van nieuwe doelen en het ontdekken van nieuwe dromen na hun sportcarrière. TeamNL@work kan jouw sporter daar eventueel bij helpen.
Stichting Sporttop is een initiatief van Jochem Uytdehaage en biedt onder andere coaching voor sporters zonder een A, HP of selectiestatus. De coaches van stichting sporttop helpen de voormalige topsporters met het vinden van hun eigen kwaliteiten en drijfveren. Dit helpt ze niet alleen op weg uit te vinden wat ze in hun maatschappelijke carrière zouden willen doen, maar nog belangrijker waar ze energie van krijgen en waar ze goed in zijn. Daarnaast biedt het begeleiding voor de sportcarrière door middel van het ‘sporter in de klas’ initiatief. En daarnaast is er ondersteuning voor topsporters vanuit het talentenfonds van de stichting sporttop.
Centrum Veilige Sport Nederland is een organisatie gelieerd aan NOC*NSF waar sporters anoniem ongewenste situaties kunnen melden. CVSN heeft een anoniem meldpunt via de chat en via de telefoon, waar gekwalificeerde casemanagers werken om de (oud) sporter te woord te staan. Deze casemanagers zetten de wensen en behoeften van de melder op de eerste plek en zullen nooit iets doen waar de melder geen toestemming voor gegeven heeft. Daarnaast heeft CVSN ook informatie en opleidingen voor vertrouwenspersonen bij de sportclubs.
Life coaching is iets wat een sporter wellicht zou kunnen helpen om meer over zichzelf te weten te komen. Daarnaast zou het de sporter op weg kunnen helpen om antwoord te kunnen geven op vragen als: Wie ben ik zonder de sport? Waar ben ik goed in? Wat wil ik gaan doen na mijn sport? En waar krijg ik energie van? Er zijn veel life coaches op internet te vinden, daarom is het altijd belangrijk om te kijken of er een klik is tussen de lifecoach en jouw sporter.
Mindfulness is een heel goede manier om weer in contact te komen met je lijf. Een sporter leert vaak het lijf te zien als instrument om de sportprestatie mogelijk te maken. Pijntjes en grenzen verleggen is aan de orde van de dag, waardoor het juist nog belangrijker is om na je sportcarrière het contact met je lijf weer terug te vinden. Opnieuw leren luisteren naar jezelf, je gevoelens en waar je behoefte aan hebt.
In de podcast The Normal World hoor je verschillende oud sporters over stoppen met topsport. In de aflevering met voormalig hockeyinternational Minke Booij gaat het onder andere over het loslaten van de sport als je stop met topsport.