Toen ik zelf nog basketbalde, luisterde ik onderweg naar de sporthal en tijdens de warming-up graag naar muziek. Een van de nummers die mij hielp om in de juiste mood te komen was ‘Rabbit Run’ van Eminem. Dit nummer zorgde bij mij voor veel energie, zin om er hard voor te gaan, en het krijgen van de juiste focus.
Veruit de meeste sporters luisteren naar muziek in voorbereiding op wedstrijden. Onderzoek laat zien dat het luisteren naar muziek voor (en tijdens) de wedstrijd zorgt voor gevoelens van plezier en blijdschap, arousal naar een optimaal niveau brengt en de inzet en focust verhoogt. Hierdoor neemt de kans toe dat sporters ‘in de zone’ (optimale prestatietoestand) terechtkomen en beter presteren.
Veel sportteams hebben tegenwoordig een eigen gezamenlijke playlist. Een serie muzieknummers samengesteld door het team, die tijdens de warming-up, de rust en eventueel dode spelmomenten wordt afgespeeld. Onderzoek onder Amerikaanse volleyballers laat zien dat een gezamenlijke playlist niet alleen helpt om spelers individueel in de zone te krijgen, maar ook een krachtige ‘teambuilder’ kan zijn.
Want uit het onderzoek blijkt:
Een gezamenlijke playlist helpt het team niet alleen op het moment van de wedstrijd. Ook het maken van de playlist levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling en prestaties van het team. Want:
In het Amerikaanse onderzoek blijkt dat het daar veelal de teamcaptains zijn die zo’n playlist samenstellen, soms met input van de rest van het team, maar niet altijd. Het is mijn ervaring dat het in Nederland gebruikelijk is dat iedereen een liedje ‘instuurt’, waarna de lijst wordt samengesteld, door bijvoorbeeld de aanvoerder. Dat iedereen vertegenwoordigd is op de lijst, lijkt mij logisch en van belang in termen van teambuilding. Maar de lijst op deze manier samenstellen, is volgens mij een gemiste kans. En dat blijkt ook uit het onderzoek.
Om een echte bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het team, is het goed om de playlist echt samen, dus in overleg op te stellen. Ten eerste omdat wat de ene sporter stimulerende muziek vindt, de andere sporter in een verkeerde mood kan brengen. In het onderzoek wordt de volgende anekdote verteld: een van de volleybalteams moet op een dag spelen tegen een team uit een regio waar countrymuziek erg populair is. De playlist van het thuisspelende team bestaat dan ook uit countrymuziek, die ervoor zorgt dat dat team in de juiste prestatietoestand komt. Terwijl de bezoekers juist geïrriteerd raken, en te weinig opgepept raken. Het is dus van belang om het samen eens te worden welke liedjes de lijst ‘halen’. Zodat iedereen in de juiste stemming kan komen door de muziek. En dat betekent soms in overleg bepalen dat iemands tweede keuze voor een liedje beter op de lijst past, dan de eerste keuze.
Het samen tijd doorbrengen om de playlist samen te stellen en erover te praten, is een teambuildingactiviteit op zich
Een tweede reden om er als team echt voor te gaan zitten, is dat het samen tijd doorbrengen om de playlist samen te stellen, en erover te praten een teambuildingactiviteit op zich is. Creating memories. Bonding. Het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van het team.
Zoals ik al eerder schreef helpt het gezamenlijk maken van een playlist om elkaar beter te leren kennen. Dat gebeurt wanneer iedereen individueel een liedje aandraagt. Maar het gebeurt nog veel sterker wanneer spelers uitleg geven over hun liedje. Wat maakt dat het energie, vertrouwen, of focus geeft? Welke mooie herinnering heeft hij/zij aan dat nummer? Pas als je dat met elkaar bespreekt, leer je elkaar echt beter kennen. En weten wat de (emotionele) redenen zijn voor iemands keuze voor een bepaald liedje, kan er zelfs voor zorgen dat je zelf (nog) meer positieve associaties bij dat nummer krijgt.
Een playlist altijd in dezelfde volgorde afspelen is niet heel stimulerend voor de spelers wier nummers als laatste op de lijst staan. Speel de nummers dus iedere keer in een andere volgorde af
Samengevat, wanneer je team samen een playlist wil opstellen, het volgende advies:
Marjolein Torenbeek is Sportpsycholoog VSPN®. Ze houdt zich bezig met teamontwikkeling in de sport: teams helpen beter samen te werken en communiceren, voor meer synergie en betere teamprestaties. Ook begeleidt ze sporters in hun persoonlijke ontwikkeling en het leren omgaan met wedstrijddruk.
Kijk en luister hieronder naar het nummer ‘Rabbit Run’ van Eminem, dat Marjolein zelf gebruikte om in de juiste mood te komen toen ze zelf nog basketbalde.