De Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) heeft vandaag (woensdag 23 september) uitgeroepen tot de Dag van de Sportpsychologie. Precies halverwege de NOC*NSF Nationale Sportweek staat de sportpsychologie centraal. VSPN-sportpsychologen geven verspreid door het land workshops en online cursussen voor sporters, coaches en eigenlijk iedere geïnteresseerde, jong en oud, top- of recreatiesporter. Want, zo zegt VSPN-voorzitter Mitchel Kevenaar: “Sportpsychologie is voor iedereen.”
Niet alleen topsporters, iedere sporter van welk niveau dan ook heeft te maken met gevoelens, zegt Kevenaar, die zelf een praktijk runt als sportpsycholoog. “Motivatie, omgaan met spanning of boosheid, het is niet alleen voorbehouden aan de top. Ook amateur- en recreatiesporters hebben ermee te maken. Vragen als ‘hoe houd je je training vol’, hoe kun je je doelen halen’, ‘hoe houd je het leuk’, ‘hoe ga je om met druk’, ze gelden voor iedereen.”
Om dat te illustreren, geeft hij een voorbeeld uit het golf, waarin Kevenaar zelf goed bekend is. Als jong talent won hij drie keer het kampioenschap van Rotterdam, tegenwoordig begeleidt hij jonge golfers op weg naar de top en is hij verbonden aan de Rotterdamse Golfclub Kralingen. “De laatste put op een groot toernooi gaat om veel geld en prestige. Dat is de druk die toppers voelen. Maar spelers van een ander niveau slaan op de driving range soms geweldige slagen, terwijl dat op de baan maar niet lukt. Dat is de druk waar niet-topspelers mee te maken hebben. En daar kun je wat aan doen”, vertelt Kevenaar, die morgen juist over dat onderwerp ook een workshop verzorgt.
“Motivatie, omgaan met spanning of boosheid, het is niet alleen voorbehouden aan de top. Ook amateur- en recreatiesporters hebben ermee te maken“
Traditioneel was de sportpsycholoog ‘de expert’ die vertelde hoe het moest. De VSPN, die al meer dan dertig jaar bestaat, was ook vooral op zichzelf en de eigen beroepsgroep gericht, vertelt Kevenaar. “De VPSN heeft zich vanaf het begin beziggehouden met het zorgen voor goede opleidingen, reglementering, accreditaties en registraties van de leden. We wilden als vereniging staan voor een bepaald niveau. Dat was goed en nodig uiteraard, maar in de praktijk bleek dat eigenlijk weinig mensen van ons bestaan weten. Dat moet anders, het is tijd voor acties, we moeten meer naar buiten treden.”
Dat betekent dat de basiskennis rond sportpsychologie voor iedereen toegankelijker moet worden en laagdrempelig wordt aangeboden. Daarbij richt de VSPN zich ook nadrukkelijk op sportcoaches van alle niveaus. “De coach is een sleutelfiguur binnen de sport en voor de sporter. Maar de rol van de coach is heel complex, hij of zij moet van veel onderwerpen afweten. Ook van de psychologie van de sporter. Wij willen graag onze kennis delen en samenwerken met de coach”, aldus Kevenaar.
In dat kader zijn VSPN en NLcoach onlangs een samenwerking aangegaan om een verbinding tussen het werk van coaches en sportpsychologen tot stand te brengen. De samenwerking zal vorm krijgen door het op diverse manieren delen van kennis, zoals onder meer via de website, nieuwsbrief, het magazine NLCOACH en het verzorgen van cursussen.
”Wij willen graag onze kennis delen en samenwerken met de coach”
Dag van de sportpsychologie
Op negen plaatsen en met acht verschillende activiteiten online organiseren VSPN-sportpsychologen op de Dag van de sportpsychologie (23 september) gratis workshops en activiteiten zodat iedereen, jong en oud, recreatie- en topsporter, sportpsychologie kan ervaren. Ben jij benieuwd naar wat sportpsychologie voor jou kan betekenen? Kijk dan in de VSPN-agenda op www.dagvandesportpsychologie.n... om te zien wat er bij jou in de buurt te doen is. Op social media kun je met de hashtags #dagvdsportpsychologie en #vspn zien wat er allemaal gedaan wordt. In 9 plaatsen en 8 verschillende activiteiten online.
Meer informatie
Wil je meer informatie over sportpsychologie, zoek je een erkende sportpsycholoog of wil je lid worden van de VSPN? Kijk dan op vspn.nl.