Stress: begrijpen hoe het werkt helpt ermee om te gaan

Nieuw boek over stressregulatie en coaching

Wat heb je nodig om een goede trainer-coach te zijn? Tal van boeken en opleidingen zijn daarvoor op te noemen. Daar is nu een heel interessant thema aan toegevoegd: 'Stress: over stressregulatie en coaching'.

Auteurs Gijs Visser en Laura Jonker stellen het onderwerp in hun boek op een luchtige toon met een heldere opbouw aan de orde. Daarbij vullen ze elkaar inhoudelijk perfect aan. Waar Laura haar passie voor het 'behapbaar' maken van de wetenschap laat zien, vult Gijs vanuit zijn ervaring aan met hoe je die kennis dan toe kunt passen.

Prettige coach

Het boek is bedoeld voor coaches, leidinggevenden, managers en sporttrainers. Het heeft als uitgangspunt dat inzicht in hoe gedrag ontstaat helpt het te begrijpen, zowel bij jezelf als bij je sporters. Wat alle coaches gemeenschappelijk hebben is dat ze omgaan met mensen. Het gaat om de coachkant van het vak, die zich kenmerkt door verschillen tussen mensen. Zoals Laura en Gijs het stellen: "Ieder mens verschilt in persoonlijke voorkeuren en ervaringen. Ieder mens kijkt anders naar de wereld, naar jou als coach en gedraagt zich daar dan naar. Met andere woorden: je hebt meer nodig dan alleen vakinhoudelijke kennis om een prettige coach te zijn voor de mensen die je begeleidt. Om die prettige coach te kunnen zijn is het van belang dat je het gedrag van de mensen die je begeleidt begrijpt én dat je ook je eigen gedragingen kunt plaatsen."

Voorwoord

De auteurs zijn apetrots op het voorwoord, dat Gwen Timmer, een icoon op het gebied van trainingen als trauma- en verliestherapeut, geschreven heeft. "Het is een groot compliment voor ons dat zij haar naam aan ons boek wil verbinden. Zij heeft daarmee ons gevoel bevestigd dat we erin geslaagd zijn het onderwerp zó te presenteren aan de doelgroep, dat deze twee werelden worden samengebracht. Deze inzichten helpen coaches en sporters om het onderscheid tussen gezonde prestatiedruk en stress enerzijds en ongezonde of traumatische stress anderzijds te bewaken.

Zahavi

Een actueel voorbeeld grijpt Gijs aan om het belang ervan te illustreren. Afgelopen zondag werd PSV'er Eran Zahavi, die op weg was naar een wedstrijd tegen Willem II, gebeld door zijn vrouw, die vertelde dat zij en hun drie kinderen overvallen waren in hun huis. Zahavi is daarop meteen naar huis gegaan. "Dan weet je dus dat er spanningen zijn, en het is goed om als coach zulke momenten te kunnen begeleiden. Dan moet je oog hebben voor hoe een speler met die stress omgaat en hoe andere spelers daarop reageren." Laura vult aan: "Met het toepassen van deze kennis kunnen we de wereld een beetje mooier maken, meer oog hebben voor onze medemens."

Opleiding

Meer informatie over het boek vind je hier. Het boek is wat de auteurs betreft een eerste zet. Ook workshops en opleidingen zijn er over het onderwerp. Daarover zullen we zeker ook op deze website berichten.

Gijs Visser, www.praktijk-go.nl

Laura Jonker, www.xoet.nl