Artikelen

Hollandse Meesters – Ode aan de Nederlandse voetbalcoach

Op maandag 9 augustus presenteerde Coaches Betaald Voetbal het boek Hollandse Meesters – Ode aan de Nederlandse Voetbalcoach tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Rinus Michels Awards. In 25 verhalen wordt de Nederlandse voetbalcoach vanuit verschillende perspectieven op vaak bloemrijke wijze beschreven door de kanonnen van de vaderlandse voetbaljournalistiek.

Athletic Skills Model ontwikkelt warming up-video’s voor meer plezier en variatie

Het ASM (Athletic Skills Model) richt zich niet op slechts één doelgroep, maar maakt voor zowel de jeugd als voor ouderen voorbeeldvideo’s van oefeningen. De Schijf van 10!, waarin alle tien de grondvormen van bewegen zitten, vormt de basis voor deze video’s. Yordi Vermaat is Education Manager bij de ASM Academy en bedacht op verzoek van de KNVB en VeiligheidNL maar liefst 94 video’s voor Rinus, de online tool van de KNVB voor jeugdtrainers, vrijwilligers en begeleiders in Nederland. Hiermee bieden het ASM en de KNVB een laagdrempelige eerste kennismaking met het ASM en de Schijf van 10!.

Plezier

Mensen hebben allerlei motieven om te gaan sporten. Maar uiteindelijk is er maar één reden waarom iemand blijft sporten: PLEZIER. Alleen als iemand het leuk genoeg vindt om er tijd voor vrij te maken komt hij of zij de volgende keer weer terug. Hetgeen waar iemand daadwerkelijk het plezier aan beleeft kan heel sterk verschillen van persoon tot persoon, zelfs binnen één team zullen die verschillen er zijn.

Stoppen met topsport: Ik ben meer dan alleen sporter. Toch?

Sport is vaak meer dan een baan of hobby - it’s a way of life. Onderzoek wijst uit dat de transitie van (top)sporter naar het gewone burgerleven gepaard kan gaan met gevoelens van machteloosheid, angst en somberheid. Want als ik geen topsporter meer ben, wat blijft er dan nog van me over?

Echt ruimte geven voor wat je sporter denkt en voelt

De sporters die je begeleidt gaan in hun trainingen, wedstrijden en daarbuiten te maken hebben met lastige emoties en gedachten. Elke sporter wordt immers geconfronteerd met momenten van tegenslag, verlies en frustratie. Hoe ga je daar als trainer-coach mee om? Het pleidooi: geef echt ruimte voor wat een sporter ervaart. Maar hoe doe je dat?

Topsportbegeleiders spelen belangrijke rol bij stimuleren dopingvrije sport

Coaches en medisch begeleiders denken een grote invloed te hebben op de houding en het gedrag van een topsporter ten aanzien van dopinggebruik, maar vinden dat de topsporter altijd zelf eindverantwoordelijk is voor zijn of haar gedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut onder coaches, medisch begeleiders en naasten van Nederlandse topsporters, in opdracht van de Dopingautoriteit.

Zes tips om het seizoen met je team goed te starten

Eindelijk is het dan zover: de Olympische Spelen zijn begonnen. Terwijl je de verschillende Nederlandse sporters en teams in actie ziet, is het slim om alvast na te denken over hoe je met jouw sporters het nieuwe seizoen wil gaat starten. Ook al weten we nog niet precies hoe dat er straks gaat uitzien (i.v.m. Corona-maatregelen), waar je als coach wel controle over hebt, is jouw team een goede start geven.

Een nieuwe fase!

Eén van mijn cliënten volbracht vorig jaar een enorme sportieve uitdaging: met haar team roeide ze 5000 kilometer de Atlantische Oceaan over. Toen ik haar onlangs vroeg hoe het nu gaat, bleek dat ze motivatie voor het sporten miste. Ze voelde zich na haar avontuur beperkt door de coronamaatregelen: “Nu we nog te kampen hebben met beperkingen merk ik dat ik last heb van afleiders en verleiders. Ik let minder op mijn eten, en beweeg niet zo veel als ik zou willen.” Ze was haar drive kwijt. Maar nu de maatregelen steeds verder versoepelen, maakt ze zich samen met haar coach klaar voor een nieuwe sportieve uitdaging. Hoe? Lees snel verder!

“Verandering in het turnen is mogelijk, maar niet makkelijk”

“Bij elke andere coach was ik al lang gestopt. Bij Aimee ging het lang vooral om de fun.” Het zijn de woorden van Simone Biles, de meest succesvolle turnster aller tijden met vier keer olympisch goud en negentien wereldtitels. Aimee is Aimee Boorman, haar voormalige trainster die sinds het succes van Biles wereldwijd bekendstaat om haar kindvriendelijke aanpak. Tot aan de Olympische Spelen is ze assistent-bondscoach van het Nederlands team.

Zomerstop? Tijd om te lezen!

De zomer is gearriveerd en dit betekent dat veel sporten een aantal weken zomerstop hebben. Wat moet je dan doen als coach om die tijd nuttig te besteden en goed door te komen?

Voetbaltalent is onder 12 jaar moeilijk te herkennen

Veel scouts die voetballers onder de 12 jaar beoordelen, denken niet dat ze toekomstige profvoetballers op die leeftijd kunnen herkennen. Scouts geven aan dat ze pas van een speler op bijna 14-jarige leeftijd kunnen inschatten of die deze potentie heeft. Dat blijkt uit recent Gronings onderzoek naar hoe scouts voetbaltalent herkennen.

Een laat tegendoelpunt?

Op 13 juni speelde Nederland de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne. In deze wedstrijd vielen drie van de vijf doelpunten in de laatste 15 minuten. Dat is niet ongewoon. Het komt vaker voor dat in het laatste kwartier van de wedstrijd nog meerdere doelpunten vallen. Onderzoek laat zien dat in deze laatste periode over het algemeen meer doelpunten worden gescoord dan in de periodes daarvoor.

Moe of te moe?

Een beetje spierpijn en vermoeidheid na het sporten is niet erg, dat zijn hele functionele reacties van het lichaam. Maar wanneer een sporter enorm veel spierpijn heeft, voortdurend moe is en geen zin meer heeft om te sporten kan het zijn dat hij of zij overtraind is. Wanneer is moe te moe?

Zeer geslaagde webinar van Athletic Skills Model voor voetbaltrainers

Woensdag 21 april verzorgde de ASM Academy voor de Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland (VVON) de webinar ‘Sporten hebben meer gemeen dan ze verschillen’. Ruim 460 enthousiaste voetbaltrainers klokten online in om meer te horen over het Athletic Skills Model (ASM) en de toepassing ervan in de voetbalwereld. Door de positieve resultaten van de afsluitende enquête kan worden teruggekeken op een geslaagde kennismaking.

Terug naar de normale wereld!

Annaleid Bakker (28), is oud-topturnster. Toen ze stopte met turnen heeft ze ervaren hoe moeilijk het is om terug in de normale wereld ‘gegooid’ te worden en zelf te moeten uitvinden wie je bent zonder de topsport. Lange tijd dacht Annaleid dat haar topsportervaring allemaal voor niets was geweest. Haar sportieve doel, het meedoen aan internationale wedstrijden, had ze immers nooit bereikt. Tot een paar jaar geleden, want inmiddels ziet ze ook wat het haar heeft gebracht: doorzettingsvermogen, positief perfectionisme en het najagen van dromen.

De Talentformule

De Talentformule laat je nadenken over je begrip van talent en je eigen handelen in het ontwikkelen ervan. Het boek biedt talenten, ouders, trainers, coaches, docenten, beleidsmakers en iedereen die zich met talentontwikkeling bezighoudt een ‘bril’. Wanneer je deze opzet, zie je overal mogelijkheden voor groei en plezier.