Sporters die vertrouwen hebben in hun eigen kunnen, presteren over het algemeen beter. Ze stellen uitdagender doelen, twijfelen minder en zijn meer gefocust. Ditzelfde geldt ook voor teams: hoe groter het vertrouwen van de teamleden in de capaciteiten van het team als geheel, hoe beter het team presteert.
Dit teamvertrouwen is o.a. afhankelijk van externe factoren, waarvan winst of verlies is misschien wel de belangrijkste is. Dus wat je vaak ziet: wanneer de resultaten goed zijn, groeit het teamvertrouwen. Vallen de resultaten tegen, dan vermindert het vertrouwen in het team drastisch.
In de praktijk zie je dan ook regelmatig dat het teamvertrouwen sterk wisselt. Hoe zorg je nu voor een stabieler teamvertrouwen? Het is belangrijk dat de focus van het team weggaat van de uitslag van wedstrijden. Natuurlijk spelen de meeste teams om te winnen. Maar het werkt in de praktijk juist beter om je te focussen op hóe je wilt presteren, zodát je de kans op een goed resultaat maximaliseert. In andere woorden: door je te focussen op proces- en prestatiedoelen, in plaats van op resultaatdoelen.
Teamdoelen stellen aan het begin van het seizoen: iedere coach doet het. Maar wil je dit echt effectief doen, dan zijn er een aantal voorwaarden waarmee je rekening moet houden.
In de wetenschappelijke literatuur zijn veel casestudies te vinden die laten zien hoe internationale topsportteams het teamdoelen stellen aanpakken. In dit blog een voorbeeld van een succesvolle aanpak, uitgevoerd bij een premier league rugbyclub uit Nieuw-Zeeland.
Aan het begin van het seizoen planden de coaches van dit team een teambijeenkomst. Hierin legden ze aan de spelers uit dat het weliswaar hun ambitie was om veel wedstrijden te gaan winnen, maar dat ze hun doelen zouden gaan richten op de prestaties op het veld. De eerste opdracht die de spelers kregen was: ga brainstormen over welke prestatie-indicatoren (vaardigheden en acties) volgens jou bepalend zijn voor succes in rugby. Alle ideeën werden door een senior speler opgeschreven op een groot bord. Zo ontstond er lange lijst, waarna de spelers samen bepaalden welke prestatie-indicatoren volgens hen de grootste impact hadden op het succes van het team op het veld. Uiteindelijk, na een flinke discussie, bleven er zes over (misschien zeggen deze termen je niet zoveel, maar je krijgt wel een idee):
Het is prima om een langetermijndoel te stellen, als je vervolgens ook maar subdoelen formuleert, die focussen op proces- en prestatiedoelen
In de eerste drie wedstrijden van het seizoen, hielden de teammanager en de geblesseerde spelers de prestaties van het team ten aanzien van deze zes indicatoren bij. In een tweede teambijeenkomst koos het team vervolgens, op basis van de statistieken, de drie belangrijkste uit. En formuleerde het voor iedere prestatie-indicator een uitdagend en realistisch doel voor de drie eerstvolgende wedstrijden. Nu de teamdoelen duidelijk waren, zorgden de coaches voor specifieke oefeningen zodat het team deze drie vaardigheden goed kon trainen. Na iedere wedstrijd bespraken het team en de coach de prestaties ten aanzien van de drie prestatie-indicatoren en bedachten ze ideeën om deze nog beter te kunnen trainen en uit te voeren in de wedstrijden.
Na de zesde wedstrijd evalueerden de coaches en het team hun resultaten. Op basis van die inzichten stelden ze nieuwe doelen (voor dezelfde drie prestatie-indicatoren), opnieuw voor drie wedstrijden. En dat ging zo door gedurende de rest van het seizoen. Zowel de staf als de spelers waren erg tevreden over het effect: het in kaart brengen van prestatie-indicatoren, het stellen van doelen en het bijhouden van de teamprestaties ten aanzien van deze doelen hielpen de spelers enorm te focussen op díe vaardigheden die voor dit team essentieel waren voor een sterke teamprestatie op het veld.
Ben je geïnspireerd geraakt om deze strategie in het nieuwe seizoen ook bij jouw team toe te passen? Hieronder een aantal tips:
Marjolein Torenbeek is Sportpsycholoog VSPN®. Ze houdt zich bezig met teamontwikkeling in de sport: teams helpen beter samen te werken en communiceren, voor meer synergie en betere teamprestaties. Ook begeleidt ze sporters in hun persoonlijke ontwikkeling en het leren omgaan met wedstrijddruk.