In 2022 startte het Athletic Skills Model (ASM) met de Masters of Movement Community of Learners: een opleiding die bestaat uit in totaal vier masterclasses per jaar en welke bedoeld is voor ASM-instructeurs. De masterclasses worden gegeven door (inter)nationale topcoaches, topwetenschappers en topmedici, allemaal vanuit hun eigen expertise. Inmiddels zit het eerste jaar van de Masters of Movement erop en dus blikken we terug!
Dat doen we met drievoudig olympiër, TV-analist en presentator Gregory Sedoc. Hij is voor de deelnemers het vaste gezicht bij de masterclasses, die plaatsvonden op verschillende locaties in Nederland en bestonden uit een theoretische bijeenkomst en een praktijkgedeelte. Dit laatste kon een interactieve sessie tussen spreker en deelnemers zijn – een zogeheten deep dive-sessie - maar ook echt de praktijk in de gymzaal of zelfs allebei. “Ik praat de avond aan elkaar en zorg voor de verbinding tussen de gastsprekers en de deelnemers”, aldus Sedoc, die net als alle deelnemers zelf ook de ASM-opleiding afrondde en dus bekend is met het gedachtegoed. “Iedereen krijgt vóór de bijeenkomst informatie toegestuurd over het onderwerp van de gastspreker. Ik ook, zodat ik er bij de masterclass voor kan zorgen dat de vragen van de deelnemers echt aansluiten bij het thema. Zo probeer ik alles in goede banen te leiden.”
En dat is gelukt. De eerste jaargang van de Masters of Movement Community of Learners kan volgens Sedoc niet anders dan een succes genoemd worden. “Voor mij en voor het ASM was het allemaal nieuw, maar als je ziet hoe het is uitgerold en waar we nu staan… Steeds meer mensen melden zich aan, de community groeit. Dat is ook wat we willen, deelnemers moeten nieuwe kennis opdoen en weer overdragen. Het motto van de opleiding is niet voor niets ‘Een leven lang leren’. De lijst met topsprekers was natuurlijk ook om je vingers bij af te likken. Er kwamen niet zomaar een paar mensen een lezing geven, het was wel echt de top van de top.”
De sprekers waren inderdaad stuk voor stuk van behoorlijke statuur. Bij de eerste masterclass, op 18 maart in de Vrije Universiteit van Amsterdam, gingen bijvoorbeeld de Canadese professor Jean Côté en voormalig topcoach Guus Hiddink in op de vraag ‘How to be an adaptive coach’. Op vrijdag 24 juni op de ALO Amsterdam stond de tweede bijeenkomst in het teken van de beweegvorm ‘bewegen op- en maken van muziek’. Janine Stubbe, bewegingswetenschapper en lector Performing Arts Medicine bij Codarts Rotterdam, verzorgde de theorie. Het praktijkgedeelte bestond uit een dansworkshop van Sander Plomp, ALO-opleidingsdocent dans en bewegen op muziek.
De derde masterclass, op vrijdag 30 september en eveneens gegeven op de ALO Amsterdam, zoomde in op het differentieel leren. Professor Wolfgang Schöllhorn nam als grondlegger hiervan niet alleen het theoriegedeelte op zich, maar verzorgde ook de praktijkworkshop ‘differentieel leren sprinten’. Hij zet zich af tegen het idee dat eindeloze herhaling de beste methode is om de perfecte techniek aan te leren. Voor de tussenliggende deep dive-sessie was oud-shorttrackcoach Jeroen Otter de aangewezen persoon.
De vierde en laatste bijeenkomst van dit jaar, op 9 december in het Topsportcentrum Almere, was het podium voor hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn. Vervolgens was het woord aan Sara Santos, een prijswinnende Portugese promovenda, en kregen de deelnemers nog de kans om de theorie in de praktijk te brengen onder leiding van Yordi Vermaat (docent en manager van de ASM Academy) en Floris Hoek (in 2022 winnaar van de Pro Karate lightweight Championship en in 2019 wereldkampioen kickboksen).
Toch zijn de kennis en expertise van de sprekers volgens Sedoc niet het enige geheim van het succes. “Iedere masterclass begon met een korte inleiding van René Wormhoudt en Geert Savelsbergh, de twee founders van het ASM’, waarin zij het onderwerp van de bijeenkomst toelichtten vanuit het ASM. Vervolgens was de gastspreker een uur lang aan het woord, gevolgd door een deep dive-sessie en het praktijkgedeelte. Dat is een vast format dat we iedere bijeenkomst weer hanteerden, waardoor mensen wisten wat ze konden verwachten. Als feedback kregen we ook terug dat de deelnemers die herkenbare opbouw met steeds dezelfde elementen prettig vonden.”
Het eerste, succesvolle jaar smaakt logischerwijs naar meer en dus wordt de Masters of Movement Community of Learners in 2023 vervolgd. De sprekers zijn inmiddels ook al bekend: eerst is de Amerikaan Vern Gambetta te gast, een van de grondleggers van het functioneel sporten en conditietrainer van diverse topteams en -sporters. Daarna volgt een lezing van David Mann, een toonaangevende onderzoeker op het gebied van eye-tracking bij onder meer de New York Yankees, komt zwemcoach en technisch directeur van de Franse zwembond Jacco Verhaeren aan het woord en uiteindelijk wordt 2023 afgesloten met Sander Aarts, ‘de best getrainde militair van Nederland’ en bekend van het televisieprogramma Special Forces VIPS.
“Dat is natuurlijk opnieuw een erg veelbelovend lijstje”, sluit Sedoc af. “Ik denk dat wij het programma nóg beter kunnen neerzetten als we de voorbereiding nog meer toespitsen op wat voor de deelnemers echt noodzakelijk is om te weten. Maar zeker nu het eerste jaar al zo goed is verlopen, heb ik er alle vertrouwen in dat mensen ook volgend jaar weer zullen denken van ‘wat daar bij die Masters of Movement Community of Learners gebeurt, wat daar wordt gecreëerd, daar wil ik ook bij horen.’
De Slimmer Presteren Podcast was aanwezig bij de laatste drie bijeenkomsten om een aflevering op te nemen met de sprekers. Je beluistert de afleveringen hier.