Breedtesport

VeiligheidNL helpt sporters te herstellen van enkelblessure met handige app

Jaarlijks lopen bijna 400.000 sporters een enkelbandblessure op. Dat maakt het een van de meest voorkomende blessures in Nederland. Met de vernieuwde ‘Versterk je enkel’-app van VeiligheidNL kun je je enkels sterker maken na een blessure én nieuwe blessures voorkomen. Voor jou als coach kun je je sporters met (een verleden met) enkelblessures aan het werk zetten via deze nieuwe app.

Creëer een zelfregulerend team, gebruik bidons!

Je herkent ze vast: sporters die niet echt met een concreet persoonlijk doel naar de training komen, ze zien wel wat de trainer voor ze heeft bedacht. Ze doen hun best tijdens de trainingen, en de feedback van de trainer passen ze zo goed mogelijk toe. Maar ze vergeten dit ook wel eens, wat tja, er is altijd veel afleiding, zowel om hen heen, als in hun hoofd. Aan het einde van het seizoen zijn deze spelers beter geworden, zowel door hun eigen inzet, als die van hun trainer.

De coach als manager van fysiek en mentaal herstel

Trainer-coaches zijn veelal bezig met het zorgen voor een goed trainingsschema. Om optimaal te kunnen presteren is oog voor herstel even belangrijk. De coach speelt daarin een cruciale rol. Het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk op 28 november had daarom als veelzeggende titel ‘De coach als manager van herstel’. Tijdens dit compacte congres georganiseerd door NLcoach en Topsport Topics werden alle nieuwe wetenschappelijke inzichten rond dit thema belicht: van herstelstrategieën, het monitoren van belastbaarheid tot mentaal herstel.

Ontdek de kracht van Sport Motivation

In de huidige sportwereld is succes meer dan techniek en fysieke training; het gaat om teamdynamiek en individuele motivatie. Sport Motivation, een innovatieve tool die coaches en trainers helpt om motivatie en drijfveren van hun teams zichtbaar te maken, leidt tot betere prestaties en een hechtere teamsamenwerking.

“Herstel is de spiegel van je arbeid”

Herstellen is in de sport misschien wel de belangrijkste training. De coach speelt hier een cruciale rol bij. Het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk op 28 november heeft niet voor niets als thema ‘De coach als manager van herstel’. Tijdens dat compacte congres, georganiseerd door NLcoach en Topsport Topics, word je in een ochtend bijgepraat over alle facetten van herstel. Jan de Jonge, hoogleraar arbeids- en sportpsychologie aan de TU Eindhoven, zal dieper ingaan op het mentale herstel. “Laat de sport even voor wat het is en maak vooral je hoofd leeg. Daar moet je als coach ook op sturen.”

Meer grip op de ontwikkeling van het olympisch talent van morgen

Deze zomer zijn alle ogen gericht op de sporters die naar de Olympische Spelen van Parijs gaan. Talentcoaches kijken al verder naar LA 2028. Bij het begeleiden van deze talenten naar hun topniveau is het gebruik van data nu al onmisbaar. De komende jaren wordt data alleen maar belangrijker. Met Coach-in-Control biedt Sport Data Valley een handige totaaloplossing om sporters zowel fysiek als mentaal te monitoren. Thomas Waanders van TalentNED: “Je hebt zo een extra paar ogen.”

Help! Mijn sporter heeft geen zelfvertrouwen…

De praktijk laat zien dat zelfvertrouwen niet een kwestie is van ‘’ik heb het of ik heb het niet’’. Zelfvertrouwen kan per week, per dag of zelfs per uur verschillen. Het is afhankelijk van de situatie, en van je eigen gevoel op dat moment. Stel je eens voor: je hebt volgende week een belangrijk moment, waarin je moet presteren. Je hebt je zeer goed voorbereid en je weet precies wat je moet doen. Als je deze situatie leest. Wat verwacht je dat er gaat gebeuren tijdens de week? Zal je het zelfvertrouwen behouden, of juist niet? Of is er nog een andere mogelijkheid?

Eerste mbo-opleiding gericht op voetbal van start

Het ROC van Amsterdam - Flevoland en de gemeente Amsterdam bundelen hun krachten om een nieuwe generatie voetbaltrainers en Hoofd Jeugdopleidingen op te leiden. De opleiding Trainer - Coördinator Jeugdvoetbal gaat van start in augustus 2024 en biedt een unieke kans voor gepassioneerde voetballiefhebbers om hun kennis en passie om te zetten in een carrière. Het is de eerste mbo-opleiding Sport & Bewegen in Nederland die zich specifiek richt op voetbal.

Hoe voorkom je dat je team de winst uit handen geeft?

Het overkomt veel sportteams: na een goede start van de wedstrijd, een riante voorsprong, de winst al in gedachten, valt het kwartje ineens de andere kant op. De tegenstander komt op stoom en scoort het ene na het andere punt. Ineens kijk je tegen een achterstand aan, en niets lijkt meer te lukken. Wanhoop, frustratie en voorzichtig spel of juist geforceerde acties volgen, de wedstrijd gaat uiteindelijk verloren...

Pedagogische en didactische vaardigheden zijn essentieel voor iedere trainer-coach

Om sportplezier voor jong en oud te realiseren, is een sociaal veilige sportomgeving essentieel. Trainer-coaches spelen hier een belangrijke rol bij. Daarom is ‘vakkundig geschoolde trainer-coaches’ een van de vier basiseisen voor sociale veiligheid in de sport. Vakkundig geschoold betekent dan ook veel meer dan goed kunnen aanleren hoe een tennisser een backhand moet slaan, of een turnster de perfecte handstand leren. Kennis van didactiek en pedagogiek zijn minstens net zo belangrijk. Met die reden is de e-learning ‘Een beetje opvoeder’ ontwikkeld: deze scholing biedt een goede basis in pedagogische en didactische vaardigheden voor (beginnende) trainer-coaches, vooral als ze (nog) geen trainersopleiding van de eigen bond hebben gevolgd.

Omgaan met spanning is op alle niveaus belangrijk

Met de Olympische Spelen en tal van WK’s en EK’s wordt 2024 voor veel atleten een spannend jaar. Om te kunnen presteren op dat hoogste wedstrijdtoneel, is het belangrijk dat een coach zijn of haar sporters voorbereidt op die wedstrijdspanning. Dat geldt voor coaches op alle niveaus, is de overtuiging van psycholoog Berber van den Berg.

Waarom hebben de kinderen van nu een grotere kans op blessures? (deel 1 van 2)

Een tsunami aan knieblessures en nek-, schouder- en rugklachten. Dat is wat Edwin Goedhart, sinds 2012 bondsarts bij de KNVB, de komende jaren verwacht. Oorzaak? De coördinatie van de huidige jeugd is zienderogen achteruitgegaan. In een tweeluik delen we zijn verhaal. Vandaag deel 1. “We groeien op in een omgeving waarin je niet mag falen en niet uitgedaagd wordt.”

Nieuw ezine NLCOACH

Als trainer-coach wil je je blijven ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig naar je eigen gereedschapskist kijkt: zijn je vaardigheden nog up-to-date? Ben je op de hoogte van de laatste inzichten en ontwikkelingen? Behalve het aanscherpen van je instrumenten wil je ook altijd een hoekje vrijhouden voor inspiratie van andere coaches en experts.

Effectieve rolverdeling in je team

In een sportteam (of ieder team) is een belangrijke vuistregel: hoe meer duidelijkheid je weet te creëren, hoe beter de individuele- en teamprestaties. Om een voorbeeld te geven: ik sprak eens een teamsporter, die eigenlijk niet zo goed wist wat de coach van haar verwachtte op het veld. Daar werd ze onzeker van. Ze ging zich voortdurend afvragen: doe ik wel het juiste? Als ze gewisseld werd, dacht ze dat ze iets verkeerd deed, maar ze vond het lastig dit te vragen. Ze durfde niet te veel risico’s te nemen en ging zich inhouden. Als ze in schotpositie kwam, twijfelde ze, waardoor ze vaker miste. Door haar onzekerheid ging ze weinig vooruit en presteerde ze niet zoals in het seizoen ervoor.

Wat verdient een trainer in het amateurvoetbal?

Verenigingen in het amateurvoetbal geven meer uit aan de vergoedingen voor het technisch kader. Dat is een van de opvallende conclusies uit het onlangs gepubliceerde benchmarkrapport 'Vergoedingen amateurvoetbal 2023/’24'. In dit onderzoek dat NMC Bright samen met de KNVB uitvoerde, geeft meer dan de helft van de clubs aan dat hun vergoedingen omhoog zijn gegaan. Het is de derde keer dat het onderzoeksbureau de vergoedingen in het amateurvoetbal in kaar heeft gebracht. Dit keer werden naast trainers ook Hoofden Opleiding, futsaltrainers, keeperstrainers en verenigingsmanagers meegenomen.

Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres op donderdag 11 april 2024

Een sportevenement als de Rotterdam Marathon heeft als doel om grote groepen mensen aan het bewegen te krijgen en goede gezondheid en leefstijl te stimuleren. Goede zorg rondom het sportevenement is van cruciaal belang voor een geslaagd evenement. Deze evenementenzorg gaat inmiddels verder dan alleen de acute zorg tijdens het evenement zelf. Het gaat bijvoorbeeld ook om voorlichting aan deelnemers over voorbereiding, leefstijl en blessurepreventie of nazorg bij grote incidenten. Evenementenzorg vergt daarom veel samenwerking met meerdere partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het evenement, zoals evenementenorganisatoren, (para)medici, GHOR… over inzet van bijvoorbeeld ambulances, doorstroming van deelnemers en inzet van weersafhankelijke maatregelen.