Voeding

Coachen met zorg: De rol van de coach in het voorkomen van verstoord eetgedrag bij sporters

Er kunnen talloze oorzaken zijn voor het ontwikkelen van verstoord eetgedrag bij sporters, variërend van persoonlijke en sociale tot biologische factoren. De coach speelt hierin een cruciale rol, die zowel positief als negatief kan uitpakken. Als coach kun je iemand ondersteunen en begeleiden naar een gezondere relatie met voeding, maar je kunt onbewust ook bijdragen aan het versterken van ongezonde patronen of overtuigingen. Het is daarom van groot belang dat coaches zich bewust zijn van hun impact en zich richten op het bevorderen van een gebalanceerde en gezonde benadering van voeding en welzijn.

Wat is waar? Een aantal trends in voeding bij sporters toegelicht

Sportdiëtist Josette van Toor werd voor Alles over Massage geïnterviewd. Zij onderstreept het belang van variatie en gaat in op een aantal concrete trends rond voeding. Die trends staan hieronder vermeld en verschenen eerder als kader bij een interview met Josette. Voor jou als coach kan dit helpen vragen van sporters over voeding te beantwoorden.

Sportdiëtist Josette van Toor over het belang van variatie

Veel sporters hebben vragen over voeding. Het is vanzelfsprekend dat je als coach daar geen expert in bent, maar hoe mooi is het als je toch een paar handige tips kunt geven. Goede voeding helpt sporters namelijk blessures te voorkomen. En hoewel het logisch is dat een (top)sporter het eetpatroon moet aanpassen als hij of zij geblesseerd is, gebeurt dat nog veel te weinig. Sportdiëtist Josette van Toor is wél een expert op dit gebied en deelt haar kennis.

Zout en de marathon

Op donderdag 11 april 2024 vond het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres plaats, waarbij ook een aantal coaches aanwezig waren. Naar aanleiding van de lezing van dr. Jelmer Alsma is het onderstaande artikel gemaakt. Want vrijwel alle marathonlopers hebben aan het einde van hun race een hyponatriëmie. Wat is dit, waarom wil je dit weten en wat kun je ermee als coach van hardlopers die de marathon lopen?

Webinar Eetproblemen in de sport

Eetproblemen in de sport komen vaker voor dan je denkt. Het is een gevoelig onderwerp waar te weinig over wordt gepraat. In het najaar van 2021 organiseerden we het eerste webinar Eetproblemen in de sport. Er was veel belangstelling en om die reden bieden we het webinar nogmaals aan; nu op maandag 13 juni 2022.

Teveel van het goede: Orthorexia, wanneer lifestyle een obsessie wordt

Bij een eetstoornis denken de meeste mensen aan anorexia nervosa, obsessief af willen vallen. Sommige mensen kennen ook boulimia nervosa, waarbij obsessief afvallen gecombineerd is met eetbuien. Orthorexia nervosa is een vrijwel onbekende eetstoornis, die ook nog eens heel moeilijk te herkennen is en ook nog niet officieel is opgenomen in de DSM-5. Orthos betekent ‘recht’ of ‘juist’, orexis ‘(eet)lust’, en nervosa betekent ‘van psychische aard’. Orthorexia is een eetstoornis waarbij iemand lijdt aan een obsessie voor gezond eten.

Stel, je vermoedt verstoord eetgedrag of een eetstoornis bij je sporter. Wat dan?

Over de zoektocht naar balans tussen training, voeding en rust.

Gadgets en wearables voor training, herstel en voeding: wat doen ze en hoe kies je?

Bijna elke dag komt er wel een nieuwe gadget of wearable op de markt die trainingen en/of herstel in kaart kan brengen. Als coach en atleet is het belangrijk om te weten hoe fit, hersteld en belastbaar een atleet is en hoe zwaar de trainingen zijn. Met deze informatie kan op individuele basis een training(scyclus) nog effectiever gemaakt worden. Het is daarom heel logisch dat coaches de belastbaarheid van hun atleten willen monitoren met zulke wearables. Maar hoe weet je welke devices daadwerkelijk iets toevoegen aan de trainingssetting?