Op de schaatsbaan komen we vandaag veel schaatsers tegen die meer dan één passie hebben in het leven. Bijvoorbeeld Thomas Krol, de zilveren medaillewinnaar op de 1500 m, met zijn parallelle carrière als piloot. Of Canadese sprinter Laurant Dubreuil, die minder is gaan trainen om meer tijd met zijn gezin door te brengen. Ook Isabelle Weidemann, die na twee individuele medailles vandaag een strakke tijd neerzette met de ploegenachtervolging, besloot dit jaar een aantal dingen anders te doen. Naast samenwerken met een sportpsycholoog en een diëtist kiest ze ervoor tijdens de pandemie als vrijwilliger in het ziekenhuis te werken. Waar de meeste sporters in de aanloop naar Beijing voorzichtig zijn om geen COVID op te lopen (sommigen sloegen zelfs world cups over), maakt zij een andere keuze. “Ik wilde graag iets teruggeven. En in het ziekenhuis weet niemand dat ik topsporter ben, daar ben ik gewoon één van de vele vrijwilligers.” Tot in januari, vlak voor de spelen, werkte zij in het ziekenhuis in Calgary.
Ook buiten de schaatsbaan zien we veel sporters die een bredere identiteit hebben dan alleen die van topsporter. Bijvoorbeeld Ailing Gu, de Olympisch kampioene op de Big Air, die naast skiester ook student, influencer en model is. Gu speelt ook graag piano en heeft zelfs een klein keyboard meegenomen naar Beijing om de zenuwen te helpen bedwingen. Er zijn sowieso veel sporters actief op Instagram en TikTok, zoals de Noorse langlaufer Klaebo, de Nederlandse shorttracker Dylan Hoogerwerf en de Amerikaanse snowboardster Chloe Kim.
Duitse rodelaarster Natalie Geisenberger is naast succesvol rodelaarster ook moeder. In april 2020 beviel ze van haar eerste kind; afgelopen dinsdag haalde zij in Beijing haar vijfde gouden medaille. Er zijn veel meer rodelende vaders dan rodelende moeders en nog veel minder rodelende moeders met goud. "Misschien ben ik qua prestatieniveau niet op mijn best ooit, want de situatie met een kind is heel anders. Maar ik zou het absoluut niet terug willen draaien, mijn zoon is nummer één. Het is meer dan sport nu, het is ook familie. Ik was al olympisch kampioen, maar het is mijn eerste goud als moeder. Het is geweldig.”
Er is veel te zeggen voor sporters die hun focus iets verbreden. Het hebben van een identiteit die breder is dan alleen topsporter is een beschermende factor voor overtraining, het maakt sporters weerbaarder. Ook maakt het de overstap van een topsportleven naar een leven na de sport gemakkelijker. Niet gek natuurlijk, als er maar één prioriteit is in het leven en daar gaat het mis dan heeft dat veel meer impact dan wanneer een sporter zich na een vervelende ervaring kan richten op een andere passie. Denk bijvoorbeeld aan Epke Zonderland, die tijdens zijn turncarrière af en toe turnpauzes nam om zich te richten op zijn opleiding tot arts.
Topsport is niet eindeloos, en het kan gebeuren dat sporters onvrijwillig een einde aan hun carrière moeten maken, bijvoorbeeld na een zware blessure. Stoppen met topsport, zeker als dat onvrijwillig moet, is al een zware dobber om te verwerken. Het is echter nog veel zwaarder als je hele identiteit samenvalt met je sport.
. artikel Stoppen met topsport. Ik ben meer dan alleen sporter. Toch?
. artikel Op zoek naar een identiteit naast de topsporter
. podcast Terug naar de normale wereld
. blog Leven na de topsport