Artikelen

Teambuilding voor de jonge jeugd: kan dat?

Wanneer ik een lezing of workshop geef naar aanleiding van mijn boek Synergie, worden mij vrijwel altijd de volgende vragen gesteld: Kan je al teambuilding doen met de jonge jeugd? Vanaf welke leeftijd kan dit? En hoe pak ik dat dan aan? Het leek me daarom goed om aan deze vragen eens blogartikel te wijden.

Serie Grip op jouw groep - deel 3 De ongeschreven regels

In artikel #2 is beschreven hoe je inzicht kan krijgen in wie de meest invloedrijke sporters in jouw groep zijn, door het opstellen van een sociogram. Degene die als meest invloedrijk in dat sociogram staat, is vaak (maar niet altijd!) degene die ook de grootste stempel drukt op het gedrag van de groep. Dat doet hij of zij door het opleggen van ongeschreven regels, je zou ze ook sociale normen kunnen noemen. Het geheel van die sociale normen heeft een bepaald effect op het gedrag van jouw sporters, dat effect is hetgeen waar jij als trainer last van kan hebben. Een last die, in meer of mindere mate, ook door de andere sporters in de groep ervaren kan worden. Door vervolgens woorden te geven aan dat effect maak je het tastbaarder, concreter. We noemen dat vanaf nu de dominante norm .

Serie Grip op jouw groep: deel 2 - Groepsdynamisch observeren

Wanneer je als trainer het gevoel hebt dat er ‘iets’ speelt in je groep, is dat een goede aanleiding om eens in te zoomen op de dynamiek in de groep. Het kan dan zinvol zijn om een training zodanig voor te bereiden en in te richten dat de dynamiek in de groep makkelijk (-er) zichtbaar wordt. Het eerste wat je daarvoor moet doen is nadenken over de opzet van je training en de rol die jij daarin neemt. Het groepsdynamisch observeren, zoals dat is uitgewerkt in het boek Ik in de wij is hier zeer geschikt voor. Onderstaande stappenplan is dan ook grotendeels gebaseerd op die werkwijze. Voor de concrete invulling en om het geheel leesbaar te houden wordt hier één mogelijk scenario uitgewerkt, daarbij gaan we uit van een trainingsgroep van twaalf meiden, van 11-12 jaar oud. In werkelijkheid zijn de mogelijke uitkomsten natuurlijk eindeloos.

Serie Grip op jouw groep: deel 1 - Beïnvloeding

Veel jeugdtrainers hebben het wel eens meegemaakt. Je kondigt aan dat dezelfde oefening nogmaals gedaan wordt, maar dat ze andere tweetallen moeten maken. Op dat moment hoor je Victor roepen: “Sam, wij?” Braaf komt Sam naar Victor toegelopen, waarna ze samen aan de slag gaan. Het is een situatie die makkelijk te missen is, maar die voor jou als trainer wel waardevolle informatie kan bevatten. Het betekent namelijk dat Victor op dat moment invloed heeft op het gedrag van Sam. Het is dan interessant om te achterhalen of dit een toevallig voorval is, of onderdeel van een terugkerend patroon? En als het onderdeel blijkt van een terugkerend patroon, dan is het goed om te onderzoeken of het een gewenst (onschuldig) patroon is. Als je bijvoorbeeld weet dat het goede vrienden zijn waarbij de beïnvloeding ook regelmatig andersom is, dan zal er waarschijnlijk niks aan de hand zijn. Is de beïnvloeding altijd in dezelfde richting of wordt Sam ook in allerlei andere situaties door Victor verteld wat hij moet doen, dan kan het zijn dat er ook ongewenste effecten zijn. Nu is de relatie (en daarmee ook de beïnvloeding) tussen twee sporters over het algemeen goed te managen. Maar met ieder extra trainings- / teamgenoot, neemt het aantal onderlinge relaties en dus ook de complexiteit van de dynamiek enorm toe. De optelsom van al die relaties en onderlinge beïnvloeding zou je groepsdynamiek kunnen noemen .

"Prestatiegedrag en mentale gezondheid gaan hand in hand"

Een topsportprestatie begint bij de sporter zelf, maar hij of zij kan het niet alleen. Ook de bijdrage vanuit de wetenschap is cruciaal. TeamNL onderscheidt daarom zes verschillende expertisegebieden waarop de topsporters ondersteuning kunnen krijgen: medisch, voeding, prestatiegedrag en mentale gezondheid, topsportcultuur, strength & conditioning en sport science. Eefje Raedts is, nadat ze in 2016 al onderdeel werd van het expertdomein prestatiegedrag en mentale gezondheid, sinds 2022 de TeamNL hoofdexpert op dit vakgebied.

Tips voor een goede terugblik op het afgelopen jaar

De maand december is aangebroken, het einde van het jaar. De laatste trainingen voor de feestdagen, misschien staan er zelfs nog een paar wedstrijden op het programma. Dit brengt natuurlijk ook veel (gezellige) verplichtingen buiten de sport met zich mee voor zowel jou als coach als voor jouw sporter(s). En onvermijdelijk hoort bij de december maand natuurlijk het terugkijken naar het afgelopen jaar en het vooruitblikken naar het komende jaar.

Sportuitval draagt bij aan beweegarmoede

Sinds 2020 voldoen steeds minder Nederlanders aan de beweegrichtlijnen, met name doordat we minder fietsen en soms ook wandelen. Positief nieuws is dat vooral jongeren wel meer zijn gaan sporten.  Maar niet alleen gáán sporten is belangrijk, ook het blíjven sporten is dat voor het behalen van de beweegrichtlijn. Daarom is het belangrijk sportuitval door blessures tegen te gaan.

Algemene Leden Vergadering NLcoach

De Algemene Ledenvergadering van NLCoach zal ook dit jaar weer online plaats vinden en wel op maandag 18 december van 19.00 tot (uiterlijk) 20.30 uur. Het bestuur zal de leden bijpraten over de ontwikkelingen in de laatste maanden. Zo hebben we inmiddels een mooie samenwerking met NOC*NSF en zijn we in gesprek met FNV. Daarnaast zal het bestuur de jaarrekening 2022 aan de leden aanbieden met het verzoek deze goed te keuren. Ook de begroting 2024 wordt aan de leden voorgelegd. Hierin zijn de keuzes verwerkt die het bestuur aan de leden voorlegt, bijvoorbeeld over de WA-verzekering en het magazine. Voor de jaarrekening 2022 en de begroting 2024 zal de accountant aansluiten bij de vergadering. Over de WA-verzekering kan het bestuur nu al melden dat de verzekeraar heeft aangegeven bereid te zijn deze te continueren. Dat is dus een positief bericht. Wil je aanwezig zijn bij deze ALV meld je dan aan via info@nlcoach.nl. Als je bent aangemeld ontvang je ongeveer twee weken voor de vergadering de agenda en de stukken.

Zo herken je dat een sporter uitgeput is

Als sportcoach zie je niets liever dan sporters opbloeien. Sterker, sneller en behendiger: sporters zijn nooit klaar met ontwikkelen. Een behoorlijk takenpakket voor de coach, want hoe kun je iemand blijven motiveren en stimuleren om telkens het uiterste te bereiken? En misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat iemand niet uitgeput raakt? In dit artikel vertellen we je hoe je herkent dat iemand fysiek niet 100% is.

Voeding en topsport

Voeding is een cruciaal onderdeel bij topsport. Het bepaalt hoeveel energie een sporter heeft tijdens de wedstrijd of een training en hoe snel van een bepaalde inspanning wordt hersteld. Om mee te strijden op het hoogste niveau voor olympische medailles hebben de topsporters van TeamNL ook de beste voedingsadviezen nodig. De ambities van Asker Jeukendrup, hoofdexpert voeding bij TeamNL, zijn daarom van hetzelfde olympische niveau. “We willen de prestaties van Nederlandse sporters ondersteunen met de best mogelijke voedingsadviezen van het best mogelijke team. We willen daarin als TeamNL vooroplopen in de wereld.”

Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk

Ook in 2023 organiseert NLcoach, in samenwerking met Topsport Topics, een uniek congres voor coaches die belangstelling hebben voor en gebruik willen maken van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Jaarlijks wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht, waar trainers en coaches in de sportwereld profijt van kunnen hebben. Dit congres brengt wetenschappelijke en innovatieve onderwerpen naar jouw dagelijkse praktijk als coach. Doe hier je voordeel mee!

TeamNL Expert Kamiel Maase legt verbinding tussen sport en wetenschap

Talent en hard trainen alleen zijn allang niet meer genoeg om de top te halen in de sport. Voor die laatste procenten tussen een goede en een topprestatie zijn kennis een innovaties onmisbaar. Voormalig atleet Kamiel Maase is sinds 2009 prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling bij NOC*NSF. “Ik leg de verbinding tussen sport en wetenschap. Ik heb geen eigen lab, geen windtunnel, maar ik zoek de samenwerking met universiteiten, hogescholen en bedrijven.”

Wat hebben veelzijdig bewegen en goede botgezondheid met elkaar te maken?

65 procent van de mannelijke en 45 procent van de vrouwelijke profrenners heeft een slechte botgezondheid, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Oorzaak? Een te eenzijdige fysieke belasting van het lichaam. René Wormhoudt (60) is conditietrainer van het Nederlands Elftal en loopt al decennia voorop met veelzijdige beweegprogramma’s. Hij trekt aan de bel. “Stop meer energie in andere vormen van bewegen.”

In verbinding Coachen: de sleutel in de ontwikkeling van sporters

Wanneer we denken aan de traditionele coach, komt vaak het beeld van de fanatieke coach aan de zijlijn in gedachten, aanmoedigend en strategische aanwijzingen roepend. Hoewel deze aspecten belangrijk zijn, is er een diepgaandere benadering die de aandacht verdient: in verbinding coachen.

Feedback geven op jezelf moet je leren

In het opleiden van zelfredzame sporters maken we onszelf als coach en trainer zo overbodig mogelijk. Helemaal overbodig zullen we nooit worden, zelfs de meest zelfbewuste sporter heeft een klankbord nodig, maar het is toch iets om naar te streven. Want een sporter die zelf goed na kan denken over wat hij doet, waarom hij dat doet en hoe hij dat beter kan doen, leert sneller en wordt sneller beter. Dit feedback op jezelf geven is een skill die sporters ook op andere vlakken van het leven toe kunnen passen. Het is dus zaak om je sporters niet alleen jouw feedback te geven, maar ze vooral ook te stimuleren feedback op zichzelf te geven. Maar hoe doe je dat?

Handboek Topsport

Als internationaal gelauwerd atletiekcoach en voormalig Chef de Mission van het Nederlands olympisch team, weet Charles van Commenée als geen ander wat er nodig is voor topsportsucces. In zijn nieuwste boek ‘Handboek Topsport’ beschrijft hij vanuit de praktijk en die van vele andere topcoaches en topsporters wat topsportcultuur inhoudt en wat de consequenties zijn van een keuze voor topsport.