Artikelen

Eigenbelang versus teambelang: zo vergroot je de focus op het gezamenlijke resultaat

De Netflixserie QB1 volgt drie zeer talentvolle American football-quarterbacks uit drie verschillende teams in hun laatste seizoen op high school. Deze jongens willen in dat laatste jaar zo goed mogelijk presteren, en zo veel mogelijk goede beelden van succesvolle veldacties verzamelen, voor een zo groot mogelijke kans op de overstap naar de NCAA Divison 1 college football.

Effectief communiceren als coach, hoe doe je dat?

Coaching is communicatie. Op alle mogelijke manieren: verbaal en non-verbaal, in woord en in schrift, van de planning tot aan de actie. Alles in coaching draait om communicatie. Effectief communiceren is logischerwijs een hot topic. Maar als je gaat zoeken wat het precies is, raak je al snel in een eindeloze zoektocht verzeild.

Wat kunnen we leren van de opkomst van esports?

De aanmeldingen bij sportclubs lopen terug, vooral van jongeren. Hoe kan dat? Een veelgehoorde suggestie is dat het leven van de jeugd zich te veel online afspeelt. Gaming is niet meer weg te denken uit de lifestyle van onze jongste generatie. Waar dat tot voor kort werd gezien als hobby en de associatie met verslaving snel gemaakt werd, blijken esports meer mogelijkheden te bieden dan gedacht. Dus, misschien kunnen de sportwereld en de esportwereld iets van elkaar leren!

Trainen van cognitieve vaardigheden verhoogt de kans op een goed resultaat

De standaard prestatiematrix voor een sporter bestaat uit vier elementen: technische, tactische, fysieke en mentale vaardigheden. Deze sportspecifieke vaardigheden zijn essentieel voor de beheersing van de sport. Maar naarmate het niveau van de sporter stijgt, zal het effect van de trainingen afnemen. Die verminderde meeropbrengst kan grotendeels verklaard worden door de beperkingen van een of meer cognitieve vaardigheden.

VeiligheidNL zoekt coaches voor onderzoek naar blessurepreventie

VeiligheidNL is hét kenniscentrum letselpreventie. Alles wat wij doen, doen we om het aantal letsels te verminderen en waar mogelijk te voorkomen. Ook sportblessures. Want elke dag raken ruim 12.000 sporters geblesseerd. Veel blessures zijn gelukkig te voorkomen. Als trainer/coach heb jij hierin een belangrijke rol en VeiligheidNL wil je hier graag bij ondersteunen.

Slim gebruik van muziek helpt teams beter presteren

Toen ik zelf nog basketbalde, luisterde ik onderweg naar de sporthal en tijdens de warming-up graag naar muziek. Een van de nummers die mij hielp om in de juiste mood te komen was ‘Rabbit Run’ van Eminem. Dit nummer zorgde bij mij voor veel energie, zin om er hard voor te gaan, en het krijgen van de juiste focus.

Shorttrackcoach Jeroen Otter over de dagen dat het leven plots niet meer maakbaar was

Afgelopen zomer overleed zijn geliefde pupil Lara van Ruijven, ‘Laar’, op een trainingskamp in de Pyreneeën. Jeroen Otter, bondscoach van de shorttrackers, kan zich niet herinneren zich ooit slechter gevoeld te hebben dan daar in Perpignan en Font Romeu. “Dit was als coach en als mens het zwaarste dat ik ooit heb meegemaakt.”

Kampioen worden? Kies niet één, maar vier aanvoerders

Wie is de aanvoerder in jouw team? Wie heeft hem/haar die rol gegeven? En wat is daarbij doorslaggevend geweest? En heb je wel eens nagedacht over gedeeld leiderschap?

Zo geef je jouw sporter de juiste prikkels

Iedere trainer kent wel zo’n sporter, laten we haar ‘Linda’ noemen. Ze heeft de naam ‘druk’ te zijn, staat altijd met een bal te stuiteren, plukt steeds aan de sporter naast zich en lijkt niet te luisteren naar de uitleg. Of een sporter als ‘Koen’, die juist het tegenovergestelde gedrag vertoont. Iemand die altijd passief is, waar je echt aan moet trekken en duwen om hem in actie te krijgen en van wie jij jezelf afvraagt of de batterijen leeg zijn. Allebei voorbeelden van gedrag dat je als trainer regelmatig kan tegenkomen.

Waarom online bingo geweldig is voor goede teamprestaties

Een kleine quiz: welk team zal, zodra de competities eindelijk weer worden opgestart, beter presteren? 1) Het team dat het beste maakt van de mogelijkheden om te trainen tijdens deze lockdown: individuele kracht- en hardlooptraining, techiektraining in twee-of viertallen, met af en toe een uitstapje naar een andere sport? 2) Of het team dat dit allemaal doet EN elke twee weken een training opoffert om een online teammeeting te organiseren, waarin ze elkaar beter leren kennen of samen bingo spelen?

Topsport Topics Podcast - 5

Als onderdeel van Kenniscentrum Sport & Bewegen wil Topsport Topics de prestaties in de (top)sport bevorderen door nieuwe wetenschappelijke informatie zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de sportpraktijk en door vragen uit de nationale topsportprogramma’s van wetenschappelijk gefundeerde antwoorden te voorzien. Als partner van NLcoach verzorgt zij met regelmaat artikelen en nieuwsberichten op de website en in het magazine NLCOACH. Dit keer een podcast over kijkgedrag.

Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis

Ben je als sportcoach volgens de regels van de fiscus aangemerkt als ondernemer en heeft je bedrijf betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Dan kun je nog tot 1 januari 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Hebt u al bijzonder uitstel van betaling? Dan kunt u vragen het te verlengen. Ook dit kan tot 1 januari 2021. De regeling voor bijzonder uitstel van betaling eindigt uiterlijk op 31 december 2020. Vanaf 1 juli 2021 begint u met het aflossen (in 36 maanden) van uw belastingschuld.

De coach in crisistijd: hoe kunnen we je helpen?

De huidige tijd is niet eenvoudig voor coaches. De sportwereld is veranderd – hopelijk tijdelijk – door de coronacrisis, (gedeeltelijke) lockdowns en het gemis van toekomstperspectief en duidelijke doelen. Daarbij spelen recent ethische discussies over het vak van coach, hoe dat wordt uitgeoefend en welke grenzen daarbij soms worden overschreden. Wat betekent dit allemaal voor jou als coach en wat betekent deze periode voor onze beroepsgroep? Heb je behoefte aan steun, hulp? Hoe kunnen we elkaar helpen en onze beroepsgroep versterken. Dat wil de Vereniging NLcoach graag van je weten. Vul daarom de vragenlijst in op deze site.

Doelen stellen in het nieuwe normaal: hoe doe je dat?

Of je nu toewerkt naar de Olympische Spelen, het clubkampioenschap of het breken van je persoonlijke record, we stellen allemaal doelen om onszelf gemotiveerd te houden. Het is vaak die stip op de horizon die ons stimuleert om in de kou tóch op de fiets te stappen. Maar doelen stellen in coronatijd, hoe doe je dat?

Herken een hersenschudding

Na een val, botsing of een kopduel met de tegenstander kan het gebeuren dat een speler een hersenschudding oploopt. De hersenen zijn dan voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud. Spelers kunnen hierdoor problemen krijgen met de concentratie of het geheugen of zeer gevoelig worden voor licht en geluid, ook wel overprikkeling genoemd. Hoewel de gevolgen van een hersenschudding meestal niet blijvend zijn, kan men er wel veel last van hebben. Vooral omdat de meeste gevolgen aan de buitenkant niet zichtbaar zijn. Sporten met een hersenschudding is zeer gevaarlijk en moet voorkomen worden. De Hersenstichting legt in dit artikel uit hoe je een hersenschudding bij een sporter herkent en hoe je hier als coach het beste mee om kunt gaan.

Gadgets en wearables voor training, herstel en voeding: wat doen ze en hoe kies je?

Bijna elke dag komt er wel een nieuwe gadget of wearable op de markt die trainingen en/of herstel in kaart kan brengen. Als coach en atleet is het belangrijk om te weten hoe fit, hersteld en belastbaar een atleet is en hoe zwaar de trainingen zijn. Met deze informatie kan op individuele basis een training(scyclus) nog effectiever gemaakt worden. Het is daarom heel logisch dat coaches de belastbaarheid van hun atleten willen monitoren met zulke wearables. Maar hoe weet je welke devices daadwerkelijk iets toevoegen aan de trainingssetting?