Artikelen

Opsporen van en coachen op Diepe Motivationele Drijfveren®

In twee dagen ervaar je alles over de belangrijkste motivationele principes, leer je hoe deze door middel van een aantal simpele testjes per sporter of ander bepaald kunnen worden en hoe je deze inzet /coacht. En dat is bijzonder, onderscheidend en nieuw. Een eye-opener als het om afstemming op de persoon gaat. Be like me speelt geen rol meer.

Too-much-talent-effect

In veel sportcompetities staan de play-offs voor de deur. Nog even, en dan is bekend wie de kampioenen zijn in de Eredivisie Voetbal, de Korfbal League, De BNXT League en de Hoofdklasse Hockey. Niet lang daarna is het alweer tijd om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe seizoen. Het doel van veel clubs: de toppers behouden en zoveel mogelijk nieuwe topspelers aantrekken. Maar, is dat eigenlijk wel zo handig?

Webinar Eetproblemen in de sport

Eetproblemen in de sport komen vaker voor dan je denkt. Het is een gevoelig onderwerp waar te weinig over wordt gepraat. In het najaar van 2021 organiseerden we het eerste webinar Eetproblemen in de sport. Er was veel belangstelling en om die reden bieden we het webinar nogmaals aan; nu op maandag 13 juni 2022.

Relatie tussen coach en sporter

Het is al jarenlang een doorn in het oog van sportverenigingen, de leegloop en de uitval van voornamelijk jonge sporters. De afgelopen 2 jaar is het er uiteraard niet makkelijker op geworden, met alle lockdowns en maatregelen. Maar nu we weer lekker bezig zijn geven wij jullie graag 5 praktische tips over hoe jij als coach kan voorkomen dat jouw jonge sporters stoppen!

Rotterdam Topsport zoekt een Adviseur Topsport

Rotterdam Topsport zoekt een ambitieuze en gedreven Adviseur Topsport die verbindt, organiseert en inspireert (32 – 36 uur per week). Help jij topsporters in de mooie sportstad Rotterdam hun dromen te realiseren?

Herziene versie ‘Talent van morgen’

Van het boek ‘Talent van morgen’ is kortgeleden een herziene editie verschenen. Het boek is bedoeld voor trainers-coaches, die de groeimindset willen inzetten als basis voor de ontwikkeling van de talenten van hun sporters. In de nieuwe editie wordt dat volgens de auteurs in een duidelijker structuur en met meer praktijkvoorbeelden nóg beter toepasbaar gemaakt.

Zijn conflicten echt nodig om als team te kunnen groeien?

Hoe maak je van een groep individuele sporters nu een hecht team, dat goed presteert? Een interessant onderwerp waar veel over valt te vertellen. Deze keer een vraag van een coach uit de praktijk. Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. “Als ik het goed heb begrepen, zijn volgens verschillende theorieën conflicten nodig voor de groei van een team. Ik vraag me af: Is het nou echt zo dat conflicten een voorwaarde zijn om als team te kunnen ontwikkelen? En als er geen conflicten zijn, is er dan geen groei?”

Leergang ‘Praktisch werken met ActionTypes®’

Op donderdag 7 april start een nieuwe editie van de succesvolle cursus ‘Praktisch werken met ActionTypes®’. In vijf dagen krijgen de deelnemers volop de mogelijkheid om inzicht te verwerven in de individuele handelingsvoorkeuren van zowel zichzelf als van hun sporters. Het bijzondere van ActionTypes is dat het met coördinatieve testjes de ingang vindt in het natuurlijke van de onbewust beleefde individuele motoriek. Cognitie en emotie zijn hieraan gekoppeld. ActionTypes maakt inzichtelijk hoe mensen in hun kracht komen en wat ze daarbij van hun coach, docent, leidinggevende, hulpverlener of wie het ook in de omgeving mag zijn nodig hebben.

Synergie - Leid je team naar meer plezier en betere prestaties

Hoe maak je van een groep sporters een succesvol team? Een team dat niet alleen wint, maar ook als eenheid samenwerkt en presteert. Want pas dán kan het team echt boven zichzelf uitstijgen. En net daar gaat het nou bij vele coaches mis. Groepen sporters worden bij elkaar verzameld en op papier lonken de best mogelijke resultaten. Maar in de praktijk…

Synergie in sportteams

“In de sport proberen coaches hun teams op zóveel fronten beter te maken: conditioneel, technisch, tactisch en mentaal… Investeren in de dynamiek van je team is hét aspect, dat daarin vaak nog onderbelicht blijft. Terwijl daarmee juist veel winst te behalen valt. Daarom schreef ik dit boek”, zegt Marjolein Torenbeek. En geeft zij op 6 september 2022 een sessie over het onderwerp.

ASM gaat voor ‘leven lang leren’ met Masters of Movement Community of Learners

Op 18 maart 2022 vindt de eerste masterclass plaats van de Masters of Movement Community of Learners, een nieuwe ASM-opleiding die bestaat uit in totaal vier masterclasses per jaar en welke bedoeld is voor ASM-instructeurs. De masterclasses worden gegeven door (inter)nationale topcoaches, topwetenschappers en topmedici, allemaal vanuit hun eigen expertise. Geert Savelsbergh, founder van het Athletic Skills Model, hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam en bijzonder lector op de Hogeschool van Amsterdam, is de initiatiefnemer van de Masters of Movement Community of Learners. "We willen de kennis en ervaringen van experts continu beschikbaar maken voor de professional van nu. Zo creëren we een ultieme vorm van een leven lang leren."

De Olympische Spelen - een levenswerk

Het is een levenswerk, zei de Oostenrijkse snowboarder Benjamin Karl, die eindelijk goud won op de parallelreuzenslalom in Beijing, op zijn vierde spelen. In Vancouver won hij al zilver, in Sotsji brons.

“Vallen, opstaan, opnieuw en opnieuw en opnieuw” - Terug naar de basis om jezelf te overwinnen

“Het is nooit makkelijk om te winnen. De Olympische Spelen moeten een hoogtepunt zijn in de carrière van een sporter, hier heb je al die jaren voor gewerkt, getraind. Hier moet het gebeuren. Precies op de Olympische Spelen. De kans dat dat gebeurt is zo klein!”

Vechten voor een medaille en vechten voor vrede: activisme op de spelen

Beijing is niet zonder controverse als locatie van de Olympische Spelen. China staat immers niet bekend om haar respect voor mensenrechten. Politiek en de spelen gaan niet goed samen, in China al helemaal niet. Verschillende sporters geven aan zich niet uit te willen spreken, zoals bijvoorbeeld de Duitse Natalie Geisenberger: “Je moet oppassen met wat je zegt en waar je dat doet.”

Samen in de buik, samen op de spelen

De Duitse biatlete Vanessa Voigt kwam vandaag als vierde over de lijn in de individuele 15 km, waar ze in de armen viel van haar tweelingbroer Kevin, die in Beijing werkt als sportfotograaf. Ze begonnen samen met langlaufen, maar waar Vanessa werd toegelaten tot de topsportschool, was Kevin net niet goed genoeg. “Ik vond het moeilijk om weg te zijn van mijn tweelingzus dus ik ben gaan nadenken over hoe ik haar het beste kon supporten. Ik wilde niet alleen maar aan de kant staan schreeuwen, dus ik heb mijn eerste camera gekocht en zo is het balletje gaan rollen.” Vanessa zei na haar race: “Het is zo fijn dat we hier samen zijn, een vertrouwde stem langs de lijn maakt het verschil”.

Grootste Canadese curler ooit én moeder van twee dochters

Olympische vaders zijn er volop, denk in het Nederlandse team alleen al aan Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Kjeld Nuis. Duitse rodelaar Tobias Arlt heeft een dochter, de Amerikaanse biatleet Leif Nordgren werd zelfs tijdens de Olympische spelen in Beijing vader van een dochter. “We hebben het er lang over gehad, ze wist dat dit mijn laatste seizoen was en ze vond het oké om zonder mij te bevallen. Ik heb geluk dat ze zo supportive is.” Nordgren hoopt zijn pasgeboren baby belangrijke levenslessen mee te geven. “Om de Olympische Spelen te halen moet je heel hard werken. Ik vind dat belangrijk, de waarde van hard werken en weten dat dingen niet altijd lukken. Niet iedereen krijgt de glorie en de roem, maar toch doorgaan omdat je bereid bent die offers te maken, dat is een deel van het leven.”