Training

Trainen van (kleine) kinderen en pubers: zet je sporter centraal

Mensen gaan om verschillende redenen sporten. Voor de sociale contacten, om grenzen te verleggen, om gewicht kwijt te raken, om te wedijveren met anderen, om…. De belangrijkste reden om te blíjven sporten is echter voor iedereen hetzelfde: plezier. Om plezier te beleven moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een daarvan is dat de activiteit moet passen bij de sporter. Hoe doe je dat als je werkt met (kleine) kinderen en pubers?

Eerste Dag van de Sportpsychologie een succes!

Op woensdag 23 september vond de eerste dag van de sportpsychologie plaats, vanaf nu een jaarlijks terugkerende dag tijdens de Nationale Sportweek. Bijna 20 sportpsychologen verzorgden die dag een activiteit en ook werd door een aantal sportpsychologen een e-book ontwikkeld. De komende tijd worden er verslagen van de activiteiten op www.dagvandesportpsychologie.nl geplaatst, inclusief eventuele terugkijklinks. Hieronder een verslag van Yara van Gendt, die een boeiende sessie over 'How to bounce back?!' gaf.

“Sportpsychologen willen graag kennis delen met coaches”

De Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) heeft vandaag (woensdag 23 september) uitgeroepen tot de Dag van de Sportpsychologie. Precies halverwege de NOC*NSF Nationale Sportweek staat de sportpsychologie centraal. VSPN-sportpsychologen geven verspreid door het land workshops en online cursussen voor sporters, coaches en eigenlijk iedere geïnteresseerde, jong en oud, top- of recreatiesporter. Want, zo zegt VSPN-voorzitter Mitchel Kevenaar: “Sportpsychologie is voor iedereen.”

Trainen met mondkapjes, is dat nodig?

Topsport Topics beantwoordt voor NLCOACH, onder meer, vragen vanuit de topsport. Deze worden gewoonlijk vertrouwelijk behandeld en niet publiekelijk gedeeld. Maar soms is een vraag erg actueel, leeft deze ook buiten het topsportkader en is er ook belang bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen om het antwoord breder te delen. Bondscoach shorttrack Jeroen Otter verleende toestemming om zijn vraag – Kan het trainen met mondkapjes het risico op verspreiding van het coronavirus verminderen? – publiek te maken en ook hier te beantwoorden.

Stress bij je sporter herkennen en reguleren

Stress en druk. Het zijn termen die in het dagelijks leven door elkaar worden gebruikt. Zeker in de sport is het ervaren van druk heel normaal. Bijvoorbeeld voor een belangrijke wedstrijd. Druk is gezond. Het zorgt ervoor dat we gefocust zijn en klaar zijn om te presteren. Druk wordt een negatieve ervaring wanneer het omslaat in stress. Stress gaat gepaard met het gevoel dat we het niet (meer) aankunnen, met een stressreactie tot gevolg. In tegenstelling tot druk is langdurige stress ongezond.

Zo sport en train je verantwoord in de hitte

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens inspanning in de warmte? Zeker duursport kan in de zomer een aanslag zijn op het lijf, vooral als dat lijf de warmte nog niet gewend is. De Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft aanbevelingen geschreven voor sporten in warm weer, die ook voor trainers en coaches goed zijn om te kennen. Sportarts in opleiding en voormalig topatleet Tom Wiggers schreef mee aan de aanbevelingen. “Warmte heeft een negatieve invloed op de inspanningscapaciteit.”

Trainen na de lockdown: niet verstandig om meteen voluit te gaan

Nu de quarantainemaatregelen geleidelijk worden opgeheven, zullen veel sporters en hun coaches een zucht van verlichting slaken. Zomaar weer gelijk op het oude niveau beginnen, is echter geen optie: dit vergroot het risico op blessures en overreaching. In dit artikel gaan we verder in op het verantwoord hervatten en opbouwen van de trainingsarbeid na de quarantaine.